Czas rozpalić pod rusztem
Grillowanie pod chmurką to świetny sposób na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. By jednak uczta się udała, musimy zapewnić odpowiedni grill i przyjemne miejsce do biesiadowania.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Najczęściej spotykamy jest grill na węgiel drzewny. Jeśli jednak mamy własny ogród lub działkę i lubimy urządzać większe przyjęcia, możemy zaopatrzyć się w grill gazowy. Łatwiej w nim utrzymać idealną temperaturę pieczenia, a danie smakują identycznie. Na tarasy najlepszy będzie grill elektryczny.
WYGODNY STÓŁ I KRZESŁA
Gdy zapraszamy rodzinę czy znajomych na grilla, pamiętajmy o wygodnym miejscu do siedzenia, a także by każdy miał dobry dostęp do stołu. Stół powinien być więc duży i stabilny, a krzesła i fotele wygodne. Dobrze jest pomyśleć o poduszkach i podkładach, które sprawią, że będziemy mogli siedzieć wygodnie przez dłuższy czas. W maju pogoda bywa kapryśna. Zaopatrzmy się więc w parasol lub baldachim, który osłoni nas przed prażącym słońcem lub deszczem.
Warto także zainwestować w chroniące przed komarami lampy lub pochodnie.
PAMIĘTAJMY O AKCESORIACH
Do grillowania przydadzą nam się akcesoria. Najważniejsze to duże szczypce, łopatka i widelec. Warto zaopatrzyć się też w duży nóż do krojenia mięsa i rolkę ręczników papierowych. Przydaje się pędzelek do smarowania potraw tłuszczem lub glazura. Rękawice kuchenne ochronią nas przed oparzeniem i zabrudzeniami. Nie zapomnijmy o serwetkach na stół!
Do grillowania najlepszy jest specjalny węgiel drzewny na grilla. Można też palić dobrze wysuszonym drzewem, ale tylko z drzew liściastych. Grillujemy dopiero gdy wypali się rozpałka i nie używamy jej podczas pieczenia potraw.