Czas rozpalić pod rusztem

Grillowanie pod chmurką to świetny sposób na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. By jednak uczta się udała, musimy zapewnić odpowiedni grill i przyjemne miejsce do biesiadowania.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Udostępnij to
Najczęściej spotykamy jest grill na węgiel drzewny. Jeśli jednak mamy własny ogród lub działkę i lubimy urządzać większe przyjęcia, możemy zaopatrzyć się w grill gazowy. Łatwiej w nim utrzymać idealną temperaturę pieczenia, a danie smakują identycznie. Na tarasy najlepszy będzie grill elektryczny.
WYGODNY STÓŁ I KRZESŁA
Gdy zapraszamy rodzinę czy znajomych na grilla, pamiętajmy o wygodnym miejscu do siedzenia, a także by każdy miał dobry dostęp do stołu. Stół powinien być więc duży i stabilny, a krzesła i fotele wygodne. Dobrze jest pomyśleć o poduszkach i podkładach, które sprawią, że będziemy mogli siedzieć wygodnie przez dłuższy czas. W maju pogoda bywa kapryśna. Zaopatrzmy się więc w parasol lub baldachim, który osłoni nas przed prażącym słońcem lub deszczem.
Warto także zainwestować w chroniące przed komarami lampy lub pochodnie.
PAMIĘTAJMY O AKCESORIACH
Do grillowania przydadzą nam się akcesoria. Najważniejsze to duże szczypce, łopatka i widelec. Warto zaopatrzyć się też w duży nóż do krojenia mięsa i rolkę ręczników papierowych. Przydaje się pędzelek do smarowania potraw tłuszczem lub glazura. Rękawice kuchenne ochronią nas przed oparzeniem i zabrudzeniami. Nie zapomnijmy o serwetkach na stół!
Do grillowania najlepszy jest specjalny węgiel drzewny na grilla. Można też palić dobrze wysuszonym drzewem, ale tylko z drzew liściastych. Grillujemy dopiero gdy wypali się rozpałka i nie używamy jej podczas pieczenia potraw.