• pi─ůtek, 18 listopad 2016 11:05

Piernik staropolski d┼éugo dojrzewaj─ůcy

Piernik staropolski d┼éugo dojrzewaj─ůcy

Trudno sobie wyobrazi─ç Bo┼╝e Narodzenie bez tradycyjnego piernika. Ciasto na piernika musi dojrze─ç, najwy┼╝sza wiec pora, aby zabra─ç si─Ö do jego przygotowywania.

Masz zdj─Öia lub film do tego artyku┼éu?   Wy┼Ťlij je do nas!

Typography
  • Small
Udost─Öpnij to

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g miodu naturalnego (wielokwiatowego lub akacjowego)
- 250 g masła (lub smalca)
- 2 szkalnki cukru
- 1 kg m─ůki pszennej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- ┬Ż szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 torebki przyprawy do piernika

W rondelku na ma┼éym ogniu rozpu┼Ťci─ç mas┼éo, cukier i mi├│d. Kiedy masa ostygnie, doda─ç do niej jajka, s├│l, sod─Ö rozpuszczon─ů w mleku i przyprawy. Ca┼éo┼Ť─ç po┼é─ůczy─ç. Nast─Öpnie stopniowo dodawa─ç m─ůk─Ö,. Wyrobi─ç r─Ök─ů. Tak przygotowane ciasto prze┼éo┼╝y─ç do metalowej, szklanej lub kamionkowej miski,,, przykry─ç ┼Ťciereczk─ů lnian─ů i wstawi─ç do lod├│wki na 4-5 tygodni.

PIECZENIE:
Na kilka dni przed ┼Ťwi─Ötami czas zabra─ç si─Ö do pieczenia. Nasto na piernik staropolski d┼éugo dojrzewaj─ůcy podzieli─ç na trzy cz─Ö┼Ťci. Ka┼╝da z nich, rozwa┼ékowa─ç do rozmiar├│w blachy na grubo┼Ť─ç ok. 0,5 cm. Blech─Ö wy┼éo┼╝y─ç papierem do pieczenia, u┼éo┼╝y─ç w niej ciasto i stawi─ç do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec pojedynczo w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Blaty pozostawi─ç do ostygni─Öcia.
Nast─Öpnie przykry─ç je papierem do pieczenia, w┼éo┼╝y─ç do foliowej torby odstawi─ç w ch┼éodne miejsce na 3-7 dni. Po tym czasie prze┼éo┼╝y─ç mas─Ö (np. powid┼éami ┼Ťliwkowymi, mas─ů kajmakow─ů, albo kremem budyniowym), pola─ç lukrem lub polew─ů czekoladow─ů.

Piernik by┼é pieczony ju┼╝ w XII w. w Norymberdze i Bazylei. Ciasto pochodzi od miodownik├│w ÔÇô wielkich bochn├│w chleba przygotowanych ba bazie miodu, znanych ju┼╝ w staro┼╝ytno┼Ťci. W ┼Ťredniowieczu ciasto to by┼éo wielkim luksusem z powodu wysokich koszt├│w przypraw korzennych i bakalii. By┼éo przyrz─ůdzane tak, aby nie zepsu┼éo si─Ö w czasie d┼éugich podr├│┼╝y. Piernik daje si─Ö przechowywa─ç nawet przez kilka miesi─Öcy. Tradycja wypieku piernik├│w przyby┼éa do Polski wraz z osadnikami z miast niemieckich. Pierwsze wzmianki o toru┼äskich piernikach pochodz─ů z oko┼éo 1830 roku i m├│wi─ů o piekarzu Miko┼éaju Czanie, kt├│ry prawdopodobnie trudni┼é si─Ö wypiekami korzennych ciast. Nazwa piernik wywodzi si─Ö od staropolskiego s┼éowa ÔÇ×piernyÔÇŁ, czyli pieprzny. W Polsce w XVII w. sprzedawano pierniki w aptekach jako skuteczny lek na wiele chor├│b. By┼é symbolem dobrobytu i wysokiej pozycji spo┼éecznej. Dopiero w XIX w. pojawi┼é si─Ö w domach ch┼éopskich.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci si─Ö?
Rate this item
(0 głosów)
stop-hejt
Dzielenie si─Ö opini─ů jest cenne, ale mo┼╝e rani─ç innych!
Komentujesz? Nie ra┼ä i nie obra┼╝aj innych! "Nie" dla komentarzy zawieraj─ůcych - przemoc, pomawianie, gro┼║by, propagowanie nienawi┼Ťci, fa┼észywe informacje, spam. Widzisz tak─ů wypowied┼║? Zg┼éo┼Ť j─ů, korzystaj─ůc z opcji zg┼éo┼Ť nadu┼╝ycie.