• sobota, 23 maj 2015 19:45

Emalia wraca do łask

Pamiętamy je z dzieciństwa. Gotowały w nich nasze mamy
Pamiętamy je z dzieciństwa. Gotowały w nich nasze mamy Pamiętamy je z dzieciństwa. Gotowały w nich nasze mamy © © archiwum

Dziś emaliowane garnki wracają do łask. Nic dziwnego, bo to dobry sposób na to, by nasze posiłki były nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Mamy coraz większą świadomość tego, że to, co i jak jemy, ma wpływ na nasze zdrowie, kondycję i samopoczucie. Gotowanie jest znów bardzo modne. Dużą wagę przykładamy również do tego, co wkładamy do garnka. Pamiętajmy jednak, że to, w czym przygotowujemy posiłki dla nas i naszych bliskich, jest również bardzo ważne.

Co jakiś czas pojawiają się alarmujące doniesienia o groźnych związkach chemicznych i metalach, które „mieszkają” w garnkach i patelniach. Dlatego warto przejrzeć zawartość kuchennych szafek i pozbyć się wszystkiego, co może być szkodliwe dla naszego zdrowia. Co w zamian? Swój renesans przechodzą naczynia pokryte emalią. Chętnie wybierane są zwłaszcza przez mamy małych dzieci, które gotują dla nich zdrowe posiłki. Polecane są również dla alergików.

W czym kryje się sekret takich naczyń? Uważane są od starożytności, ale przez tysiąclecia technika ich produkcji została unowocześniona. Szukajmy tych wykonanych z najlepszych stali i pokrytych wysokiej jakości emalią. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że będą trwałe, odpowiednio grube i gładkie. Potrawy nie będą przywierać, a bakterie i grzyby nie będą miały szans na rozmnażanie. Takie garnki długo utrzymują ciepło, a bigos czy rosół przyrządzone w nich smakują naprawdę bajecznie.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)