Na ostrzu noża
Bez nich trudno wyobrazić sobie jakikolwiek posiłek. Sztućce to przedmioty, które towarzyszą nam na co dzień. Dlatego ich wybór nie powinien być przypadkowy.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Ciężkie, lekkie, proste lub zdobione misternym wzorkiem. Wybór powinien być podyktowany naszymi upodobaniami, możliwością budżetu i tym, jak często mamy zamiar używać danego kompletu.
W ZASIĘGU RĘKI
Oprócz walorów estetycznych nie powinniśmy zapomnieć o wygodzie. Zwłaszcza, jeśli wybieramy zestaw rodzinny, do użytku codziennego. Wówczas odpuśćmy sobie sztućce ze srebra – lepiej wybrać stal. Możemy zapomnieć o reliktach poprzedniej epoki, czyli nietrwałych i brzydkich łyżkach czy widelcach z aluminium. Współczesne stalowe sztućce robione są głównie z kombinacji chromu i niklu. Dzięki temu mają odpowiednią wagę, są odporne na ząb czasu i wygodne w użytkowaniu. Możemy myć je dowolnymi detergentami i nie szkodzi im zmywarka. Zanim kupimy nasz komplet, warto obejrzeć go osobiście. Dotknąć, sprawdzić, jak leży w dłoni, wypróbować różne długości trzonków.
SREBRO – OD ŚWIĄT
Komplet srebrnych sztućców nie musi być koniecznie spadkiem po przodkach Niemal jednak słusznie uchodzi za rzecz ekskluzywną. Ich cena potrafi być naprawdę wysoka, a utrzymanie w świetności – trudne. Dlatego srebra wyjmujemy tylko od święta i pamiętajmy, by czyścić je wyjątkowo delikatnie. Powinny być myte ręcznie i za pomocą specjalistycznych preparatów. Nie powinny mieć również kontaktu z niektórymi potrawami – te z dodatkiem jajek mogą je odbarwić!