• poniedzia┼éek, 06 kwiecie┼ä 2015 11:35

W ┼Ťwiecie przypraw

W ┼Ťwiecie przypraw
W ┼Ťwiecie przypraw © ┬ę archiwum

Chyba w wi─Ökszo┼Ťci domów najcz─Ö┼Ťciej u┼╝ywanymi przyprawami s─ů sól, pieprz i czosnek. Ale oprócz nich s─ů dziesi─ůtki innych zió┼é, które poza walorami smakowymi wykazuj─ů równie┼╝ w┼éa┼Ťciwo┼Ťci zdrowotne. Warto na sta┼ée w┼é─ůczy─ç do naszej diety, bo dzi─Öki nim nasze potrawy b─Öd─ů smaczniejsze, a my sami – zdrowsi.

Masz zdj─Öia lub film do tego artyku┼éu?   Wy┼Ťlij je do nas!

Typography
  • Small
Udost─Öpnij to

BAZYLIA
Pochodzi z dalekiej Azji. U┼éatwia trawienie, ulepsza smak wielu potraw, ale najlepiej komponuje si─Ö z daniami sporz─ůdzonymi z pomidorów. Warto dodawa─ç j─ů tak┼╝e do potraw mi─Ösnych i rybnych.

CZARNUSZKA
Jej ojczyzn─ů jest pó┼énocna Afryka. W kuchni wykorzystuj si─Ö nasiona tej ro┼Ťliny, które w smaku przypominaj─ů nieco pieprz. Czarnuszka zawiera du┼╝o ┼╝elaza, ma równie┼╝ w┼éa┼Ťciwo┼Ťci rozgrzewaj─ůce i odtruwaj─ůce. W staro┼╝ytno┼Ťci stosowana by┼éa w celach upi─Ökszaj─ůcych.

CZ─äBER OGRODOWY
Jak wi─Ökszo┼Ť─ç przypraw pochodzi z krajów ┼Ťródziemnomorskich. Napary z ziela cz─ůbru s─ů ┼Ťrodkiem przeciwbiegunkowym, przeciwbakteryjnym, pobudzaj─ůcym trawienie. W kuchni znajduje zastosowanie do potraw z fasoli i grochu, zup, a tak┼╝e do da┼ä z jajek i ziemniaków.

ESTRAGON
Blisko spokrewniony z pio┼éunem, dlatego dodajemy go do bardzo ma┼éych ilo┼Ťciach, by nie popsu┼é smaku potraw. Idealny do ryb, drobiu, ciel─Öciny, oraz zup i pikantnych sosów. Z powodzeniem zast─Öpuje sól i pieprz.

GAŁKA MUSZKATOŁOWA
W medycynie Wschodu ga┼ék─Ö muszkato┼éow─ů, pochodz─ů z Indonezji, stosuje si─Ö w chorobach oskrzeli, bezsenno┼Ťci i reumatyzmie. Jako przyprawa pasuje zarówno do da┼ä s┼éodkich, jaki i s┼éonych. Dodaje si─Ö j─ů go grzanego piwa, pierników i deserów owocowych, ale te┼╝ do da┼ä warzywnych, zup i pieczonych mi─Ös.

GORYCZA BIAŁA
Pochodzi z po┼éudnia Europy. Wyci─ůgi z goryczy podaje si─Ö przy zaburzeniach trawienia, zaparciach oraz stanach zapalnych ┼╝o┼é─ůdka i jelit. Nasionami gorczycy przyprawia si─Ö w─Ödliny i ryby, stosuje si─Ö je tak┼╝e do marynat warzywnych. Jest g┼éównym sk┼éadnikiem musztard.

GO┼╣DZIKI
Go┼║dziki to ususzone p─ůki kwiatowe tropikalnego drzewa – go┼║dzikowca korzennego, które pierwotnie ros┼éo tylko w po┼éudniowo-wschodniej Azji. Go┼║dziki dodaje si─Ö do kompotów i ciast, sosów i marynat, a tak┼╝e do pieczonych mi─Ös, np. szynki lub wo┼éowiny.

JAŁOWIEC
Rozpowszechniony w ca┼éej Europie. Jagody ja┼éowca aromatyzuj─ů potraw─Ö, idealnie pasuj─Ö do dziczyzny, ale te┼╝ drobiu i wieprzowiny. Ziarenka mo┼╝na dodawa─ç do sosów i pasztetów. Ja┼éowiec dobrze komponuje si─Ö z tymiankiem, sza┼éwi─ů i oregano.

KOLENDRA
Jej ojczyzn─ů s─ů kraje ┼Ťródziemnomorskie. Kolendra przyspiesza trawienie i korzystnie dzia┼éa na uk┼éad nerwowy. Zmielone nasiona Kolendy dodaje si─Ö do potraw mi─Ösnych, zup i pasztetów.

LUBCZYK
Pochodzi z po┼éudnia Europy. Listki i ┼éodygi stosuje si─Ö do aromatyzowania potraw, a dodaje do zup, wywarów, gulaszów i sa┼éatek.

MAJERANEK
Pochodzi z krajów ┼Ťródziemnomorskich. U┼éatwia trawienie, dlatego dodaje si─Ö do przede wszystkim do da┼ä ci─Ö┼╝kostrawnych, których sk┼éadnikiem s─ů ro┼Ťliny str─ůczkowe (fasola, groch), oraz do t┼éustych mi─Ös.

OREGANO
Oregano to ro┼Ťlina europejska, rosn─ůca równie┼╝ w naszym kraju i znana te┼╝ jako lebioda pospolita. Preparaty sporz─ůdzone z oregano stosuje si─Ö na ból g┼éowy i z─Öbów. W kuchni dodaje si─Ö je do potraw makaronowych, a tak┼╝e warzyw, ci─Ö┼╝kich zup i pieczonych mi─Ös.

ROZMARYN
Pochodzi z krajów ┼Ťródziemnomorskich. Pono─ç poprawia pami─Ö─ç i zmaga koncentracj─Ö. Idealny do potraw mi─Ösnych, zw┼éaszcza z baraniny, ale dodaje si─Ö go tak┼╝e do ryb i pieczonych ziemniaków.

TYMIANEK
Jego ojczyzn─ů s─ů kraje ┼Ťródziemnomorskie. Niegdy┼Ť wyrabiano z niego mikstury, którymi leczono choroby w─ůtroby, ┼╝o┼é─ůdka i przewodu pokarmowego. Stosuje si─Ö go do mi─Ös, sosów i ci─Ö┼╝kich zup.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci si─Ö?
Rate this item
(0 głosów)
stop-hejt
Dzielenie si─Ö opini─ů jest cenne, ale mo┼╝e rani─ç innych!
Komentujesz? Nie ra┼ä i nie obra┼╝aj innych! "Nie" dla komentarzy zawieraj─ůcych - przemoc, pomawianie, gro┼║by, propagowanie nienawi┼Ťci, fa┼észywe informacje, spam. Widzisz tak─ů wypowied┼║? Zg┼éo┼Ť j─ů, korzystaj─ůc z opcji zg┼éo┼Ť nadu┼╝ycie.