• poniedziałek, 06 kwiecień 2015 11:35

W świecie przypraw

W świecie przypraw
W świecie przypraw © © archiwum

Chyba w większości domów najczęściej używanymi przyprawami są sól, pieprz i czosnek. Ale oprócz nich są dziesiątki innych ziół, które poza walorami smakowymi wykazują również właściwości zdrowotne. Warto na stałe włączyć do naszej diety, bo dzięki nim nasze potrawy będą smaczniejsze, a my sami – zdrowsi.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

BAZYLIA
Pochodzi z dalekiej Azji. Ułatwia trawienie, ulepsza smak wielu potraw, ale najlepiej komponuje się z daniami sporządzonymi z pomidorów. Warto dodawać ją także do potraw mięsnych i rybnych.

CZARNUSZKA
Jej ojczyzną jest północna Afryka. W kuchni wykorzystuj się nasiona tej rośliny, które w smaku przypominają nieco pieprz. Czarnuszka zawiera dużo żelaza, ma również właściwości rozgrzewające i odtruwające. W starożytności stosowana była w celach upiększających.

CZĄBER OGRODOWY
Jak większość przypraw pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Napary z ziela cząbru są środkiem przeciwbiegunkowym, przeciwbakteryjnym, pobudzającym trawienie. W kuchni znajduje zastosowanie do potraw z fasoli i grochu, zup, a także do dań z jajek i ziemniaków.

ESTRAGON
Blisko spokrewniony z piołunem, dlatego dodajemy go do bardzo małych ilościach, by nie popsuł smaku potraw. Idealny do ryb, drobiu, cielęciny, oraz zup i pikantnych sosów. Z powodzeniem zastępuje sól i pieprz.

GAŁKA MUSZKATOŁOWA
W medycynie Wschodu gałkę muszkatołową, pochodzą z Indonezji, stosuje się w chorobach oskrzeli, bezsenności i reumatyzmie. Jako przyprawa pasuje zarówno do dań słodkich, jaki i słonych. Dodaje się ją go grzanego piwa, pierników i deserów owocowych, ale też do dań warzywnych, zup i pieczonych mięs.

GORYCZA BIAŁA
Pochodzi z południa Europy. Wyciągi z goryczy podaje się przy zaburzeniach trawienia, zaparciach oraz stanach zapalnych żołądka i jelit. Nasionami gorczycy przyprawia się wędliny i ryby, stosuje się je także do marynat warzywnych. Jest głównym składnikiem musztard.

GOŹDZIKI
Goździki to ususzone pąki kwiatowe tropikalnego drzewa – goździkowca korzennego, które pierwotnie rosło tylko w południowo-wschodniej Azji. Goździki dodaje się do kompotów i ciast, sosów i marynat, a także do pieczonych mięs, np. szynki lub wołowiny.

JAŁOWIEC
Rozpowszechniony w całej Europie. Jagody jałowca aromatyzują potrawę, idealnie pasuję do dziczyzny, ale też drobiu i wieprzowiny. Ziarenka można dodawać do sosów i pasztetów. Jałowiec dobrze komponuje się z tymiankiem, szałwią i oregano.

KOLENDRA
Jej ojczyzną są kraje śródziemnomorskie. Kolendra przyspiesza trawienie i korzystnie działa na układ nerwowy. Zmielone nasiona Kolendy dodaje się do potraw mięsnych, zup i pasztetów.

LUBCZYK
Pochodzi z południa Europy. Listki i łodygi stosuje się do aromatyzowania potraw, a dodaje do zup, wywarów, gulaszów i sałatek.

MAJERANEK
Pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Ułatwia trawienie, dlatego dodaje się do przede wszystkim do dań ciężkostrawnych, których składnikiem są rośliny strączkowe (fasola, groch), oraz do tłustych mięs.

OREGANO
Oregano to roślina europejska, rosnąca również w naszym kraju i znana też jako lebioda pospolita. Preparaty sporządzone z oregano stosuje się na ból głowy i zębów. W kuchni dodaje się je do potraw makaronowych, a także warzyw, ciężkich zup i pieczonych mięs.

ROZMARYN
Pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Ponoć poprawia pamięć i zmaga koncentrację. Idealny do potraw mięsnych, zwłaszcza z baraniny, ale dodaje się go także do ryb i pieczonych ziemniaków.

TYMIANEK
Jego ojczyzną są kraje śródziemnomorskie. Niegdyś wyrabiano z niego mikstury, którymi leczono choroby wątroby, żołądka i przewodu pokarmowego. Stosuje się go do mięs, sosów i ciężkich zup.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)