Zupy na wiosenne przesilenie
Zupy są źródłem cennych składników odżywczych. Dzięki nim jemy więcej warzyw. Nie tuczą, ale dodają sytości. Ich przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych i nie zajmuje dużo czasu.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
ZUPA LUIZJAŃSKA Z KREWETKAMNI I KUKURYDZĄ
Rozgrzewająca, smaczna zupa, łącząca delikatność krewetek i ostrości papryczki chili, będzie atrakcyjna odmianą od tradycyjnych polskich zup.
SKŁADNIKI:
– 2 l wywaru warzywnego
– 20 dag oczyszczonych krewetek
– 1 puszka kukurydzy
– 1 papryka
– 1 papryczka chili bez pestek
– 1 cebula
– pół małego pora
– 1 łyżka mąki
– 1 limonka
– natka pietruszki
– szczypiorek lub dymka
– sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Krewetki rozmrozić, oczyścić, oderwać ogonki. Posiekać warzywa, zagotować wywar. Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać mąkę i smażyć przez ok. 3-4 minuty na złoty kolor. Wlać powoli pół szklanki gorącego wywaru, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos. W garnku roztopić drugą łyżkę masła, dodać cebulę, zeszklić, dodać pora i smażyć jeszcze przez 3 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodać paprykę i kukurydzę, podgrzewać przez kilka minut. Wymieszać z sosem z patelni, zagotować. Wlać resztę gorącego wywaru, całość gotować przez 5 minut. Dodać pokrojone na kawałki krewetki i na małym ogniu podgrzewać przez 2 minuty. Wlać oliwę, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.