• poniedziałek, 10 grudzień 2012 14:02
  • 5 zdjęć

Problem z zupą? Już nie!

Problem z zupą? Już nie!

Zupa – pierwsze danie na co dzień i od święta. Z zupami jest jednak pewien problem. Nie każdy lubi, nie każdy potrafi się nią najeść, a przede wszystkim nie wszyscy potrafią dobrze przygotować zupę… A przecież zupa to podstawa wigilijnej wieczerzy. Najpopularniejsze w naszym kraju zupy świąteczne to: barszcz czerwony, rybna i grzybowa.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to


Barszcz czerwony przygotowuje się w wywaru z czerwonych buraków. Jest lekka, podawana z uszkami, nie tylko zresztą od święta. Zupa rybna często jadana jest przed wigilijną wieczerzą, jako postny obiad. Trzeba być jednak fanem ryb i owoców morza, aby zjeść z przyjemnością taką rybną potrawę. Problemem w tej zupie może być jednak to, że ryby same w sobie w okresie Świąt mogą się po prostu przejeść. Rybna zupa, karp i inne ryby na drugie danie, ryby po grecku, ryby w galarecie… Ile można?! Więc może grzybowa? W komplecie z grzybowym sosem, pierogami z grzybami… Znów monotonia, za dużo grzybów. Poza tym trudno o świeże grzyby i choć suszone również mają swój urok, nie każdemu może zasmakować.

 

Smaki i trendy w gotowaniu ciągle się zmieniają, niczym moda. Dlatego własnie coraz częściej w Święta Bożego Narodzenia oprócz tradycyjnych potraw na stołach pojawiają się te całkiem nowe, niekonwencjonalne, eksperymentalne, lub tradycyjne, ale z dodatkami, które odmienią charakter nudnych potraw. Oto kilka propozycji na pierwsze danie wigilijne w całkiem zmienionej odsłonie.


Kremowa zupa łososiowa
Pół kilograma łososia świeżego myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie warzywnym przez 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy rybę, obieramy ze skóry, ości i połowę miksujemy z dodatkiem soku z cytryny, bulionu i śmietany. Masę przekładamy z powrotem do wywaru, dodajemy pozostałe mięso z łososia, przyprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki i całość zagotowujemy. Na koniec dodajemy łyżkę rozpuszczonego masła i podajemy zupę w małych miseczkach. Danie przystrajamy płatkami migdałowymi, serem pleśniowym pokruszonym i natką pietruszki.


Zupa grzybowa z rakami
Umyte i namoczone przez noc suszone borowiki gotujemy w wodzie z dodatkiem posiekanej 1 cebuli. Następnie grzyby wyjmujemy i kroimy w cienkie paseczki, a wodę z gotowania dodajemy do 1,5l bulionu i całość gotujemy. Dodajemy do zupy śmietanę (najpierw kilka łyżek wlewamy do śmietany, by podwyższyć jej temperaturę, dzięki czemu się nie zważy), przyprawy (bazylię, majeranek, sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę) i gotujemy przez kilka minut. Do zupy dodajemy obrane szyjki rakowe. Gdy będą gotowe, wlewamy zupę do miseczki, na środku umieszczamy 1 szyjkę rakową i całość posypujemy koperkiem.


Zupa z porów
W garnku na rozpuszczonym maśle z dodatkiem bulionu dusimy pokrojone w talarki pory (2szt.) i cebulę. Następnie dolewamy ok. 1,5l bulionu, 4 pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy całość, aż będą miękkie. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i miksujemy ją. Zupę podajemy w małych miseczkach z łyżką śmietany na wierzchu i płatkami parmezanu.


Jakie są wasze propozycje na wigilijne zupy? A może spotkaliście się już w Ostrowie z taką świąteczną, kulinarną propozycją? Czy jakaś restauracje serwuje takie zupne innowacje?

 

Galeria ilustracji

Publikacja:
Łukasz Cichy
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)
stop-hejt
Dzielenie się opinią jest cenne, ale może ranić innych!
Komentujesz? Nie rań i nie obrażaj innych! "Nie" dla komentarzy zawierających - przemoc, pomawianie, groźby, propagowanie nienawiści, fałszywe informacje, spam. Widzisz taką wypowiedź? Zgłoś ją, korzystając z opcji zgłoś nadużycie.