• poniedziałek, 29 lipiec 2013 06:13

Warto robić przetwory

Przygotowując przetwory dla czteroosobowej rodziny, możesz zaoszczędzić rocznie ok. 800 zł
Przygotowując przetwory dla czteroosobowej rodziny, możesz zaoszczędzić rocznie ok. 800 zł Przygotowując przetwory dla czteroosobowej rodziny, możesz zaoszczędzić rocznie ok. 800 zł © © archiwum

Nie tylko dlatego, że są zdrowsze i tańsze od tych ze sklepu, lecz także, by zimą mniej wydawać na zakup dżemów, soków, mrożonek i kiszonek. Oszczędności są znaczące!

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Przygotowanie zapasów wcale nie jest, jak utarło się sądzić, takie czasochłonne i pracochłonne.

MROŻENIE
To najłatwiejszy sposób konserwowania warzyw i owoców. Pojemność zamrażalnika w dużej lodówce wynosi ok. 77 litrów. Jeśli zapełnisz go np. wiśniami, które na bazarze możesz kupić po ok. 4 zł/kg, wydasz na nie ok. 300 zł. Prąd zużywany przez energooszczędną lodówkę w ciągu roku kosztuje ok. 170 zł (ale przecież to urządzenie i tak masz cały czas włączone). W sumie koszt całkowity to 470 zł. Kupując zimą tę samą ilość mrożonych owoców w sklepie (po ok. 6 zł/0,5 kg) musisz wydać 900 zł. Dużej rodzinie opłaca się mieć dodatkową zamrażarkę na owoce oraz warzywa i włączyć ją w chłodnej piwnicy.

DŻEMY, KOMPOTY, SOKI
Słoiczek dżemu (120 g) kosztuje ok. 4 zł i jest w nim nie więcej niż 35 proc. owoców. Za 10 sztuk zapłacisz 40 zł, a za owoce na taką samą ilość dżemów – 20 zł. Cukier i zużyty gaz nie będzie kosztował więcej niż 5 zł. Słoiki możesz mieć za darmo – sąsiedzi na pewno je wyrzucają. Kalkulacja w przypadku soków i kompotów jest podobna.

KISZONKI
Szczególne warto kisić ogórki, których cena wynosi zimą 6-8 zł/kg. Beczkę o poj. 30 l (ok. 15 kg ogórków) ukwasisz za ok. 35 zł) Ta sama ilość kupionych kosztuje 90-120 zł.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)