Pieczywo zawsze świeże
Tuż po przyniesieniu do domu jest pachnące, mięciutkie i ma chrupiącą skórkę. Niestety, szybko staje się czerstwe… Ale tak być nie musi!
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Choć dietetycy są zdania, że czerstwe pieczywo jest znacznie zdrowsze niż to dopiero co upieczone, to większość z nas woli jednak chrupiące bułeczki i rogaliki… Aby na długo zachowały świeżość, należy odpowiednio je przechowywać.
SKUTECZNE RADY
Chleb najlepiej trzymaj w plastikowym lub drewnianym pojemniku owiniętym lnianą ściereczką.
Do chlebaka warto włożyć jabłko lub surowy ziemniak – pieczywo dłużej zachowa świeżość.
Pieczywo możesz zamrozić (wcześniej zawiń je w folię aluminiową). Przechowane w tem. -18 st. będzie nadawało się do spożycia nawet po 3 miesiącach! Przestanie być chrupiące, ale zachowa miękkość.
PIECZYWA NIE PRZECHOWUJ W:
- plastikowej torbie – bardzo szybko w niej pleśnieje, ponieważ brak powietrza i wilgoci sprzyjają rozwijaniu się bakterii;
- w torbie papierowej, bo już po 2 dniach jest twarde jak kamień!
PROSTY SPOSÓB NA CZERSTWY CHLEB
Twardy chleb znów stanie się miękki, gdy skropisz go przegotowaną zimną wodą lub mlekiem i włożysz na 15 minut do lekko nagrzanego piekarnika (o temp. 70-90 st.). Podobnie możesz zrobić z bułkami. Uwaga! Pieczywo można odświeżyć tylko raz!