• poniedziałek, 19 sierpień 2013 05:26

Pieczywo zawsze świeże

Pieczywo zawsze świeże
Pieczywo zawsze świeże © © fotolia

Tuż po przyniesieniu do domu jest pachnące, mięciutkie i ma chrupiącą skórkę. Niestety, szybko staje się czerstwe… Ale tak być nie musi!

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Choć dietetycy są zdania, że czerstwe pieczywo jest znacznie zdrowsze niż to dopiero co upieczone, to większość z nas woli jednak chrupiące bułeczki i rogaliki… Aby na długo zachowały świeżość, należy odpowiednio je przechowywać.

SKUTECZNE RADY

Chleb najlepiej trzymaj w plastikowym lub drewnianym pojemniku owiniętym lnianą ściereczką.

Do chlebaka warto włożyć jabłko lub surowy ziemniak – pieczywo dłużej zachowa świeżość.

Pieczywo możesz zamrozić (wcześniej zawiń je w folię aluminiową). Przechowane w tem. -18 st. będzie nadawało się do spożycia nawet po 3 miesiącach! Przestanie być chrupiące, ale zachowa miękkość.

PIECZYWA NIE PRZECHOWUJ W:

- plastikowej torbie – bardzo szybko w niej pleśnieje, ponieważ brak powietrza i wilgoci sprzyjają rozwijaniu się bakterii;

- w torbie papierowej, bo już po 2 dniach jest twarde jak kamień!

PROSTY SPOSÓB NA CZERSTWY CHLEB

Twardy chleb znów stanie się miękki, gdy skropisz go przegotowaną zimną wodą lub mlekiem i włożysz na 15 minut do lekko nagrzanego piekarnika (o temp. 70-90 st.). Podobnie możesz zrobić z bułkami. Uwaga! Pieczywo można odświeżyć tylko raz!

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)