Domowe gofry w nadmorskim klimacie
Z czym kojarzą nam się wakacje? Czy aby Niue ze spacerem po nadmorskim kurorcie, z szumem morza w tle i chrupiącym gofrem w dłoni…? Nie musisz jechać nad Bałtyk, by przywołać zapach i smak ciepłego wafla z dodatkami!
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Mając w kuchni gofrownicę i przepis na pyszne ciasto pod ręką – gofry w nadmorskiej odsłonie przyrządzisz we własnym domu! Będziemy potrzebować ulubionych dodatków. Latem najlepiej sprawdzą się bita śmietana, odrobina czekolady i świeże owoce. Do dzieła!
MIĘKKIE, ALE CHRUPIĄCE
Masz ochotę na gofry chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku? Pamiętaj o odpowiednich proporcjach i kolejności mieszkania poszczególnych składników. Białka i szczyptę soli ubijamy na pianę, a żółtka, olej, mąkę, proszek do pieczenia, mleko i cukier waniliowy – miksujemy razem. Dopiero potem delikatnie mieszany masę żółtkową z ubitymi na sztywną pianę białkami, aby uzyskać lekko lejące się, ale nadal gęste ciasto. Przed pierwszym smażeniem posmarujemy olejem kratki gofrownicy!
GOFRY JAK ZNAD MORZA
Gdy już mamy złote wafle, pozostaje nam udekorować gofry tak, jak tylko nam się marzy! Nad morzem często podaje się gofry posypane jedynie cukrem pudrem albo gofry z bitą śmietaną i sezonowymi owocami (truskawki, borówki, maliny). Pysznym dodatkiem będą syrop truskawkowy, toffie lub czekoladowy. Możemy zaszaleć z wiórkami kokosowymi lub innymi posypkami, zetrzeć trochę czekolady na wierzch, dodać bakalie albo ulubiony dżem. Ważne, aby pierwszy kęs przywołał smak lata!