• niedziela, 07 wrzesień 2014 11:28

Orzechy – energia z natury

Orzechy – energia z natury
Orzechy – energia z natury © © archiwum

Wybornie smakują i trudno sobie bez nich wyobrazić najlepsze desery i potrawy. Orzechy są też tak bogate w wartości odżywcze, że mogą zastąpić solidny posiłek.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Pochodzą z różnych stron świata i bez względu na gatunek mają mnóstwo zalet. Dietetycy namawiają, by sięgać po orzechy codziennie, dając organizmowi prezent w postaci zdrowych tłuszczy, białka oraz cennych witamin A, D i E oraz minerałów (m.in. wapnia, fosforu, magnezu). I choć orzechy są kaloryczne (ok. 600 kcal/100 g), to jedzone z umiarem przyspieszają zrzucanie nadwagi. To zasługa zawartych w nich substancji poprawiających metabolizm. Za „smukłe” orzechy uznaje się pistacje, gdyż jedna ma tylko ok. 3 kcal.

ZDROWY POKARM DO CIAŁA I UMYSŁU
Wszystkie orzechy to wspaniałe źródło energii. Można je polecić wegetarianom, sportowcom, rekonwalescentom i osobom narażonym na stres, przemęczonym.
- Dbają o układ krążenia. Występuje w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe to prawdziwi pogromcy szkodliwego cholesterolu LDL. Wiele gatunków orzechów zawiera kwas gamma-linolenowy i argininę, substancje o działaniu przeciwzakrzepowym, dzięki którym znacznie zmaleje ryzyko choroby wieńcowej i zawału.
- Odżywiają mózg. Smakosze orzechów mają wszelkie szanse, by długo cieszyć się znakomitą pamięcią i zdolnością koncentracji. Jest to zasługa zawartego w tych smakołykach bogactwa magnezu, wiedzy i witamin z grupy B, korzystnie wpływających na pracę układu nerwowego i stymulujących mózg do pracy. Regularne chrupanie orzechów może też poprawić nasze samopoczucie. W ich skład wchodzi bowiem tryptofan, aminokwas pobudzający wytwarzanie serotoniny, zwanej też hormonem szczęścia.
- Troszczą się o urodę. To również zastrzyk młodości dla skóry. Wit. A wzmacnia ją i uelastycznia, a Wit. C pobudza tworzenie się włókien kolagenu i elastyny. Mikroelementy zaś zapewniają cerze dobre nawilżenie.

NIEZASTĄPIONE W WIELU DANIACH
Możliwości zastosowania orzechów w kuchni są niema nieograniczone. Stanowią smaczny składnik przekąsek, sałatek, dań mięsnych i jarskich, sosów. Królują w świecie słodkości jako dodatek do ciast, tortów, czekolad, deserów, kremów czy mas (np. makowej czy marcepanowej). Można też z nich przyrządzić świetne, domowe lody.

JAK ZACHOWAĆ ŚWIEŻOŚĆ ORZECHÓW?
Należy je odpowiednio przechowywać. Najlepiej w skorupkach, wysypane do koszyka lub skrzynki, postawionej w ciemnym i suchym miejscu. Wyłuskane powinny być włożone do szczelnego opakowania i schowane do lodówki. W przeciwnym przypadku zawarte w nich tłuszcze utlenią się, a orzechy stracą nie tylko smak, ale i walory zdrowotne.

RODZAJE ORZECHÓW:
WŁOSKIE – skarbnica dobroczynnych kwasów omega 3. Podkreślają walory smakowa pierników i naleśników. Są świetnym dodatkiem do surówek i sałatek. Można je wykorzystać do makaronu i domowego Pesto.
NERKOWCE – kryją w sobie dużo magnezu. Charakteryzują się delikatnym, migdałowym smakiem. Ceniony składnik potraw kuchni chińskiej, indyjskiej i tajskiej. Prażone są znakomite jako posilna przegryzka.
PISTACJE – bogate w tłuszcz i proteiny. Orzechy te suszy się i praży razem ze skorupką. Przyrządza się z nich pyszne lody lub dodaje do wypieków i deserów. Siekane podnoszą smak dań mięsnych i sosów.
BRAZYLIJSKIE – zawierają dużo selenu, który ma działanie przeciwnowotworowe. Posiekane urozmaicą smak owsianki i innych płatków zbożowych, mogą też zagęszczać pikantne farsze, dodając im słodyczy.
LASKOWE – dobre źródło Wit. E, będącej silnym antyoksydantem. Pyszny dodatek do kremów i musów czekoladowych. Smaczne w mieszance bakalii do keksów, mazurków czy domowego musli.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)