Pieczemy chleb
Kupujemy go i jemy codziennie. Ale chleb można też upiec w domu. Zobacz, jakie to łatwe!
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Jedząc domowe pieczywo, poczujemy smak i zapach „prawdziwego” chleba, czyli bez polepszaczy, konserwantów i sztucznych barwników. Sami wybieramy rodzaj mąki – może być pszenna,
razowa czy orkiszowa – i różne dodatki. Dzięki temu mamy pewność, że nasz wypiek będzie smaczny i zdrowy.
SKŁADNIKI:
– 1 kg mąki
– 50 g świeżych drożdży
– 1 l ciepłej wody
– 1 łyżka soli
– 4 łyżki otrębów pszennych
– 3-4 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Do dużego garnka wlać 1 litr ciepłej wody. Wrzucić do niej drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Do wody z drożdżami przesiać przez sito mąkę i mieszać do powstania jednolitej masy. Dodać oliwę, sól, otręby i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut, powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu przelać je do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. C i piec ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika na kratkę kuchenną, aby chleb mógł odparować i wystygnąć.
TO WARTO WIEDZIEĆ:
Jeśli do ciasta na chleb dodajesz pestki słonecznika, dyni, posiekane orzechy, suszone śliwki, rodzynki, suszone pomidory czy oliwki, wcześniej obtocz je w mące.