• sobota, 17 styczeń 2015 11:28

Pieczemy chleb

Pieczemy chleb
Pieczemy chleb © © archiwum

Kupujemy go i jemy codziennie. Ale chleb można też upiec w domu. Zobacz, jakie to łatwe!

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Jedząc domowe pieczywo, poczujemy smak i zapach „prawdziwego” chleba, czyli bez polepszaczy, konserwantów i sztucznych barwników. Sami wybieramy rodzaj mąki – może być pszenna,
razowa czy orkiszowa – i różne dodatki. Dzięki temu mamy pewność, że nasz wypiek będzie smaczny i zdrowy.

SKŁADNIKI:
– 1 kg mąki
– 50 g świeżych drożdży
– 1 l ciepłej wody
– 1 łyżka soli
– 4 łyżki otrębów pszennych
– 3-4 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE:
Do dużego garnka wlać 1 litr ciepłej wody. Wrzucić do niej drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Do wody z drożdżami przesiać przez sito mąkę i mieszać do powstania jednolitej masy. Dodać oliwę, sól, otręby i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut, powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu przelać je do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. C i piec ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika na kratkę kuchenną, aby chleb mógł odparować i wystygnąć.

TO WARTO WIEDZIEĆ:
Jeśli do ciasta na chleb dodajesz pestki słonecznika, dyni, posiekane orzechy, suszone śliwki, rodzynki, suszone pomidory czy oliwki, wcześniej obtocz je w mące.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)