• niedziela, 08 luty 2015 10:13

Śniadanie na szóstkę

Śniadanie na szóstkę
Śniadanie na szóstkę © © archiwum

Nie wypuszczaj dziecka z domu bez śniadania! Także w szkole powinno dostać pożywny posiłek. Jeśli chcesz, aby dobrze się uczyło, nie może być głodne, ale też nie może jeść za dużo.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Dobre śniadanie dostarczy energii na kilka godzin. Będzie też źródłem witamin i mikroelementów, które odgrywają ogromną rolę w pracy mózgu.

PŁATKI, OWOCE, PESTKI
Dzieci w wieku szkolnym potrzebują przede wszystkim węglowodanów, wapnia, żelaza, cynku, witamin z grupy B i kwasów tłuszczowych (głównie omega 3). Na stole ucznia powinny więc pojawić się produkty zbożowe i mleczne oraz owoce. Dietetycy polecają pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe, mleko, jogurty, ser, drobiową wędlinę, banany, owoce cytrusowe, jabłka, morele, śliwki, orzechy oraz pestki słonecznika i dyni.

PAMIĘTAJ O PICIU
Najlepiej by było, aby dziecko piło czystą wodę ale tej akurat większość uczniów nie lubi. Możesz więc dać sok owocowy (wybierz wzbogacony witaminami). Absolutnie nie zgadzaj się na kupowanie słodkich napojów gazowanych, bo utrudniają przyswajanie składników odżywczych.

KUPI BYLE CO
Uczniowie, którzy nie jedzą przed wyjściem do szkoły, skarżą się na dolegliwości żołądkowe. Dziecko głodne ma problemy ze skupieniem i zapamiętaniem materiału. Badania dowodzą, że niedobór witamin z grupy B i żelaza powoduje u dzieci w wieku szkolnym drażliwość, nerwowość, a nawet depresje. A tak się stanie, gdy zamiast pożywnego śniadania uczeń dostanie do ręki pieniądze, żeby sobie „coś kupić”. Wiadomo, co kupi – Fast fooda pozbawionego środków odżywczych! Tymczasem uczniowie, którzy objadają się wysoko przetworzą żywnością, nie mogą pochwalić się dobrymi wynikami w nauce.

LISTA OBECNOŚCI NA SZKOLNYM DRUGIM ŚNIADANIE
KANAPKI. Staraj się je urozmaicać, ale zawsze przygotowuj z pieczywa pełnoziarnistego. Wkładaj do nich ser (żółty albo twarożek), wędliny i warzywa, np. pomidor, sałatę, szczypiorek, ogórek, rzodkiewkę. Dla odmiany posmaruj pastą rybną lub połóż wędzonego łososia, tuńczyka, jajka na twardo, pastę jajeczną albo orzechową. Takie kanapki dostarczą węglowodanów (pieczywo), wapnia (ser), witamin z grupy B i żelaza (wędliny) oraz kwasów tłuszczowych (ryby).
OWOCE. Najlepsze są jabłka, banany, gruszki, nektarynki. Jeżeli dziecko lubi winogrono albo cytrusy, także je podawaj. Owoce dostarczą witamin i składników mineralnych.
COŚ NA ZĄB. Do pogryzania zapakuj niesolone orzechy (np. włoskie, nerkowce, pistacje albo migdały), pestki słonecznika, dyni lub suszone owoce.
Możesz też spróbować podać baton z musli. Taka przekąska to prawdziwa bomba żelaza i witamin z grupy B (tiaminy).
PRZETWORY MLECZNE. Bardzo dobry będzie jogurt (może być owocowy), kefir lub maślanka. Możesz też zapakować serek homogenizowany albo mleczny deser. Mleko dostarczy wapnia i witamin z grupy B (przede wszystkim ryboflawiny).

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)
stop-hejt
Dzielenie się opinią jest cenne, ale może ranić innych!
Komentujesz? Nie rań i nie obrażaj innych! "Nie" dla komentarzy zawierających - przemoc, pomawianie, groźby, propagowanie nienawiści, fałszywe informacje, spam. Widzisz taką wypowiedź? Zgłoś ją, korzystając z opcji zgłoś nadużycie.