Spójrz na słońce przez filtr
Słońce nie musi być Twoim wrogiem. Jeśli dobrze się zabezpieczysz, możesz chwilę się poopalać. Najważniejsze, to wybrać odpowiedni filtr.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Do pewnego momentu nasza skóra potrafi bronić się sama. Pod wpływem promieni ultrafioletowych w jej warstwie wytwarza się barwnik – melanina. Jest ona naszym naturalnym filtrem. Chroni jądra komórek, neutralizuje wolne zarodniki, zwiększa odporność skóry na poparzenie słoneczne i zmiany nowotworowe. Im mamy ciemniejszą skórę, tym więcej w niej melaniny. Ale wystarczy np. pęknięcie skóry (rana) i promienie bez przeszkód docierają do jej wnętrza, czyniąc spustoszenie. Dlatego należy stosować dodatkowe zabezpieczenie, czyli filtry. Istnieją ich dwa rodzaje: fizyczne i chemiczne.
FIZYCZNE ODBIJAJĄ
Filtry fizyczne (inaczej mineralne) są to drobinki tlenku cynku, żelaza lub dwutlenku tytanu. Odbijają głównie promieniowanie UVB. Nie uczulają, bo są pozbawione konserwantów i środków zapachowych. Jeszcze do niedawna zostawiały na skórze białą warstwę. Jednak najnowsze odkrycia doprowadziły do uzyskania tak małych cząsteczek, że tworzą one na skórze bezbarwną powłokę. Preparaty z filtrami fizycznymi są przeznaczone do skóry bardzo wrażliwej (np. u dzieci) i alergicznej. Ich wadą jest mniejsza ochrona przed promieniowaniem UVA.
CHEMICZNE POCHŁANIAJĄ
Filtry chemiczne wnikają w naskórek (ale tylko w jego wierzchnie warstwy) i pochłaniają niebezpieczną energię promieniowania ultrafioletowego (w tym także UVA). Przekształcają ją w nieszkodliwą energię cieplną. Chronią każdy rodzaj skóry, ale (uwaga!) mogą uczulać wrażliwą cerę. Wymagają też częstszego stosowania (co 2 godziny).
KILKA MOŻE WIĘCEJ
Odpowiednią ochronę dają dopiero użycie wielu filtrów w jednym kosmetyku (zarówno fizycznych, jak i chemicznych). Najczęściej stosuje się kilka filtrów chemicznych i jeden fizyczny. Informacją o tym etykiety kosmetyków.
PYSZNA OCHRONA PRZED PROMIENIAMI
MORELE – wystarczy zjeść 3 morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości beta-karotenu, chroniącego przed działaniem wolnych rodników.
MARCHEW – sok z marchwi zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie UV. Nadaje też skórze złocistobrązowe zabarwienie.
WINOGRONA – ciemne winogrona są zdrowsze od jasnych, ale każde chronią organizm przed wolnymi rodnikami i oczyszczają go z toksyn.
POMIDOR – dania z dodatkiem pomidorów zwiększają odporność skóry na działanie promieni słonecznych. Tak działa zawarty w nich likopen. Najwięcej jest go w pomidorach gotowanych.
PRZYKAZANIA PLAŻOWICZKI
- Zachowuj umiar! Nawet, gdy nałożyłaś na siebie tonę preparatów, zejdź z plaży (lub schowaj się pod parasol) o godz. 11. Ponownie możesz pojawić się po 15.
- Nie opalaj pośladków i piersi. Tam skóra jest najbardziej delikatna i szybko ulega oparzeniu.
- Jeśli przyjmujesz leki, spytaj lekarza, czy możesz się opalać. Niektóre farmaceutyki (pigułki antykoncepcyjne, leki stosowane w terapii arytmii, cukrzycy, przeciwdepresyjne, zawierające kwas acetylosalicylowy, np. aspiryna i moczopędne) mogą przyczynić się do powstawania na skórze tzw. odczynów fotoalergicznych.
- Jeśli wyjeżdżasz na południe Europy, stosuj kosmetyki o wyższych faktorach niż nad Bałtykiem.