• Krotoszyn
  • piątek, 29 marzec 2013 14:44
  •   1419

Patrz, co kupujesz!

Patrz, co kupujesz!
Patrz, co kupujesz! © archiwum

Często, kiedy wybierasz jakiś produkt, najpierw zwracasz uwagę na opakowanie. Ale jeśli chcesz jeść zdrowo, trzeba też czytać etykiety.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Podstawowym źródłem informacji pozwalającej ocenić produkt pod kątem jakości handlowej i wartości odżywczej jest etykieta. Ale ponieważ jest zapisana małym druczkiem, nie każdy zwraca na nią uwagę. A tam są najważniejsze dla nas informacje. Instytut Żywności i Żywienia wyjaśnia niektóre z tych oznaczeń. Data ważności to potoczne określenie dotyczące terminu przydatności do spożycia oraz daty minimalnej trwałości. Ten pierwszy poprzedzony jest sformułowaniem: „Należy spożyć do…, np. 15.02.2017”. Po przekroczeniu wskazanej daty, produkt uważany jest za niebezpieczny. Datę minimalnej trwałości poprzedza zwrot: „Najlepiej spożyć przed…” lub „Najlepiej spożyć przed końcem…”.

Do wskazanego terminu producent gwarantuje zachowanie przez produkt pełni cech jakościowych. Nie oznacza to, że po jego przekroczeniu produkt pnie nadaje się do spożycia. Wykaz składników to informacja o wszystkich surowcach, a zatem tzw. i o E-dodatkach do żywności. Brak „E” nie oznacza, że produkt nie zawiera substancji dodatkowych. Sprawdźmy, czy są tam składniki mające funkcje technologiczne, np. wzmacniacz smaku. Trzeba jednak pamiętać, że wszystkie „E” są dozwolone do stosowania w Unii Europejskiej.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)