• niedziela, 06 listopad 2011 22:28

Kuchnia na błysk



Jest sercem domu. Spędzamy w niej sporo czasu, bo w kuchni często nie tylko przygotowujemy posiłki, ale też je spożywamy. Powinna więc wręcz lśnić!

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Kuchnię powinno się sprzątać regularnie. Kuchenkę, piekarnik, mikrofalówkę należy myć po każdym użyciu, bo świeże zabrudzenia łatwiej usunąć. Blaty i zlew trzeba zmywać codziennie.

SPRZĄTAMY LODÓWKĘ
Najważniejszym sprzętem w kuchni jest lodówka. Warto ją myć 2 razy w miesiącu. Półki i ściany przemywaj ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Ślady pleśni na gumowych uszczelkach drzwi usuniesz szmatką nasączoną wodą z octem. Uwaga! Przed ponownym włączeniem do prądu lodówka musi być sucha!

MYJEMY ZLEW
Zlewozmywak powinnaś myć po każdym użyciu, a raz w tygodniu porządnie wyszorować. W zależności od materiału, z jakiego jest wykonany, stosuje się różne środki. Gdy masz zlewozmywak ze stali nierdzewnej, unikaj substancji ściernych, gdyż mogą powodować zarysowania. Plamy najlepiej usunąć za pomocą płynu do naczyń, ale go nie rozcieńczaj. Ślady po wodzie na zlewie akrylowym usuwaj octem. Zlew emaliowany czyść łagodnymi płynami lub mleczkami, lecz bez wybielaczy.

CZYŚCIMY KUCHENKĘ
Postaraj się, by na kuchence nie znajdowały się resztki jedzenia, rozlane czy przypalone potrawy – usuwaj je natychmiast. Płyny z płyty ceramicznej wycieraj, gdy powierzchnia jest jeszcze ciepła.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)