Orkisz
Orkisz to w uproszczeniu dawna odmiana pszenicy. Rzymianie uznawali orkisz za pokarm dający siłę, dlatego spożywali go żołnierze rzymskich legionów, zawodnicy igrzysk olimpijskich. Teraz znów stał się dostępny i wraca na nasze stoły.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Biorąc pod uwagę jego właściwości zdrowotne, powrót popularności orkiszu nie dziwi. Obecność orkiszu w codziennej diecie pomaga budować odporność i wpływa korzystnie na układ trawienny. Wpływa też na regulację poziomu cukru we krwi, co sprawia, że jest polecany dla diabetyków. Ego duża zawartość fitosteroli i błonnika pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Ma również pozytywny wpływ na układ krążenia. Wzmacnia pamięć, koncentrację i leży bezsenność. Orkisz pomaga wrócić do zdrowia i sił osobom po operacjach i ciężkich chorobach. Pomaga też walczyć z nadwagą i otyłością. Ponieważ zawiera mniej węglowodanów i więcej białka niż inne odmiany pszenicy, na długo daje poczucie sytości, ogranicza apetyt i wspomaga trawienie. Orkisz ma też mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny niż tradycyjna pszenica. Dzięki bogactwu składników mineralnych jest również zalecany osobom z niedowagą, osłabionym, niedożywionym. Stanowi wartościowe źródło węglowodanów dla osób uprawiających sport zawodowo i hobbystycznie. Jego dużo zaletą jest to, że choć posiada w swoim składzie gluten, to często jest tolerowany nawet przez osoby z celiakią i nietoleracyjną glutenu.
Jak to możliwe, że takie niepozorne ziarno ma wszechstronne żywieniowe i prozdrowotne działanie na nasz organizm?
Orkisz to zboże, które posiada optymalną zawartość składników odżywczych potrzebnych do funkcjonowania organizmu. Wysoka koncentracja składników odżywczych sprawia, że orkisz jest pożywieniem niemal idealnym.
Produkty orkiszowe w przeciągu kilku ostatnich lat stały się ogólnodostępne. Dostępne są też gotowe produkty wytworzone na bazie orkiszu: chleby, makarony, syropy, kawy, a nawet słodycze. Warto znaleźć swój ulubiony orkiszowy produkt i włączyć go do codziennej diety. Świetnym przykładem jest Inka Kawa Zbożowa z Orkiszem. Posiada wszystkie dobroczynne właściwości orkiszu. Jest łatwa do zaparzenia, bo przygotowana w wygodnych saszetkach, akurat na jedną filiżankę. Nie zawiera kofeiny, więc można ją pić o każdej porze. To dobry wybór, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.
15% jego składu stanowi wysokowartościowe białko, które posiada aż do 40% więcej aminokwasów, w tym lizyny, treoniny, leucyny i izoleucyny, i które jest lepiej strawne niż w pszenicy zwyczajnej.
70% to węglowodany, których ponad 10% stanowi błonnik, poprawiający działanie układu pokarmowego.
2,5% stanowią kwasy tłuszczowe, w większości korzystne dla naszego zdrowia tłuszcze nienasycone, w tym połowę kwas linolowy, a 20% kwas oleinowy. Możemy znaleźć w nich również fitosterole, które sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi oraz lipidy zawierające za dużą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D i E).
2% ziarna orkiszu to składniki mineralne, w tym żelazo, fosfor, wapń, miedź, selen, magnez i potas oraz witamina z grupy B. Ziarno orkiszu zawiera również cynk, który wspomaga pracę wątroby i krzem, budulec włosów, skóry i paznokci.