Uważaj, co jesz
Dietetycy nie mają wątpliwości – przetworzona żywność powoduje choroby i jest niebezpieczna dla zdrowia.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Parówki, wafle ryżowe, chipsy, ciasta i zupy z proszku, płatki śniadaniowe czy słodycze. Nie tylko Fast foody i chipsy to żywność przetworzona. Do tej grupy zalicza się wszystkie posiłki, które zostały wytworzone przemysłowo. Dzięki temu można przygotować je szybko i zwiększyć substancje wzbogacające smak i zmieniające strukturę produktów, z których są wykonane.
W jaki sposób taka żywność wpływa na zdrowie? Brakuje jej błonnika, który usprawnia pracę układu trawiennego. Żywność przetworzona upośledza więc funkcjonowanie naszych narządów wewnętrznych. Do tego ulepszacze smaku pobudzają apetyt, a co za tym idzie, odprowadzają do gromadzenia nadmiernych kilogramów.
Przetworzone produkty zawierają też za dużo kwasów omega-6 i za mało omega-3, a to wiąże się z rozwojem stanów zapalnych w organizmie. Do tego mają za mało mikroelementów i witamin potrzebnych do codziennego funkcjonowania organizmu.