• środa, 02 maj 2012 12:27

Jedzmy truskawki

Jedzmy truskawki

Choć można je kupować przez cały rok, właśnie teraz, zerwane z krzaczków, nasze truskawki są najlepsze!

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to
Nie tylko pięknie pachną i smakują, ale są też niezwykle zdrowe. 100 g truskawek dostarcza 60 mg wit. C (więcej niż cytryny), pewną ilość witamin z grupy, a także potasu, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, cynku, jodu oraz krzemu i sporo pektyn. Zmuszają jelita do pracy i usuwają toksyny z organizmu. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, truskawki są idealne dla kobiet. Zdaniem dietetyków owoce najlepiej jeść na czczo i… uważnie obserwować organizm. Truskawki bowiem bardzo często uczulają. Alergia objawia się pokrzywkami lub biegunkami. Z owoców powinny zrezygnować osoby z nadwrażliwością salicylany (są one w truskawkach).

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)