Kiełkujące zdrowie
Te maleńkie łodyżki mają w sobie koncentrat składników odżywczych. Warto więc po nie sięgać, zamiast łykać witaminy w tabletkach.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
W kiełkach jest wszystko to, co roślina chce przekazać następnego pokoleniu: zapas witamin, minerałów, białka, dobrych tłuszczów, przeciwutleniaczy. Na dodatek wszystkie te dobre są w formie łatwej do przyswojenia przez nasz organizm. Dlatego kiełki polecane są szczególnie osobom, u których mogą wystąpić jakieś niedobory pokarmowe (np. osłabionym po infekcji). Są też pożądanym składnikiem dla tych, które są na diecie odchudzającej – w 100 g kiełkach jest bowiem od 15-40 kcal (w zależności od rodzaju).
DOMOWA PLANTACJA
Na kiełki nadają się tylko nasiona kupione w sklepie ekologicznym (nie zawierają środków chemicznych). Wystarczy je opłukać, namoczyć i wysiać na wilgotnej ligninie lub w specjalnej kiełkownicy.