• czwartek, 14 czerwiec 2012 12:39

Kiełkujące zdrowie

Kiełki zawierają mnóstwo błonnika, a więc pomagają też zwalczać problemy trawienne
Kiełki zawierają mnóstwo błonnika, a więc pomagają też zwalczać problemy trawienne Kiełki zawierają mnóstwo błonnika, a więc pomagają też zwalczać problemy trawienne

Te maleńkie łodyżki mają  w sobie koncentrat składników odżywczych. Warto więc po nie sięgać, zamiast łykać witaminy w tabletkach.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

W kiełkach jest wszystko to, co roślina chce przekazać następnego pokoleniu: zapas witamin, minerałów, białka, dobrych tłuszczów, przeciwutleniaczy. Na dodatek wszystkie te dobre są w formie łatwej do przyswojenia przez nasz organizm. Dlatego kiełki polecane są szczególnie osobom, u których mogą wystąpić jakieś niedobory pokarmowe (np. osłabionym po infekcji). Są też pożądanym składnikiem dla tych, które są na diecie odchudzającej – w 100 g kiełkach jest bowiem od 15-40 kcal (w zależności od rodzaju).

DOMOWA PLANTACJA
Na kiełki nadają się tylko nasiona kupione w sklepie ekologicznym (nie zawierają środków chemicznych). Wystarczy je opłukać, namoczyć i wysiać na wilgotnej ligninie lub w specjalnej kiełkownicy.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)