• środa, 17 październik 2012 09:19

Czy to celiakia?

Podawanie małych dawek glutenu często zapobiega alergii na to białko
Podawanie małych dawek glutenu często zapobiega alergii na to białko Podawanie małych dawek glutenu często zapobiega alergii na to białko

Z rozpoznaniem tej choroby mają problemy nawet pediatrzy, gdy podobne objawy występują też przy innych schorzeniach.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Twoja pociecha nie ma apetytu, słabo przybiera na wadze, cierpi na bóle brzuszka, kolki, biegunki? Możliwe, ze przyczyną kłopotów jest gluten, czyli białko znajdujące się w ziarnach zbóż: życie, pszenicy, owsie. Dolegliwości pojawiają się po zjedzeniu produktów zawierających białko.

Gluten może spowodować alergię, przejściową nietolerancję lub najpoważniejsze z tych schorzeń, celiakię (chorobę trzeźwą).

Jeśli więc twoje dziecko boryka się stale z problemami trawiennymi, a w dodatku ma słabą odporność, powiedz o tym pediatrze. Lekarz na początek zaleci odstawienie produktów zamierających gluten, np. pieczywa i ciastek. Gdy nie nastąpi poprawa, mogą być konieczne dalsze badania, m.in. biopsja śluzówki jelita.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)