Węglowodany: wróg czy przyjaciel
Otaczają Cię ze wszystkich stron. Węglowodany są najważniejszym źródłem energii dla naszego organizmu, ale spożywanie w nadmiarze są przyczyną otyłości i cukrzycy. Jeść więc je, czy odstawić?
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Są zdrowe i bardzo nam potrzebne, więc powinniśmy je jeść. Popularnym źródłem węglowodanów są zboża, ryż, kukurydza, groch, fasola, bób, soczewica, soja oraz ziemniaki i buraki cukrowe. Jednak wiele z tych produktów spożywamy wyłącznie w formie oczyszczonej, czyli pozbawionej błonnika i innych składników, m.in. witamin z grupy B, wapnia, fosforu oraz żelaza. Składają się więc one praktycznie tylko cukrów prostych. I w takiej postaci przynoszą nam więcej szkody niż pożytku.
OD CUKRU DO TŁUSZCZU
Węglowodany oczyszczone najczęściej spotyka się w tzw. białych produktach: pieczywie, cistach, makaronie, ryżu, płatkach kukurydzianych. Są także w syropach i napojach gazowanych. Po ich spożyciu poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta. Jeśli nie zostanie natychmiast spalony (np. w trakcie wysiłku fizycznego), organizm wytworzy sporo insuliny. Wówczas trzustka (i tak bardzo obciążona) przetransportuje ją do komórek, gdzie zostanie zamieniona w tłuszcz.
CO ROBIĆ?
Nie powinniśmy jednak całkowicie pozbawiać się węglowodanów, bo przecież są podstawowym źródłem energii. Co więc robić? – Nie rezygnujemy z nich, ale nauczmy się osiągnąć równowagę w ich spożywaniu – mówi Joanna Brzezińska, ekspert Spersonalizowanego Programu Zarządzania Wagą. – Wystarczy w codziennej diecie stosować zamienniki i zwiększyć aktywność fizyczną. Pojawiły się też preparaty, które ograniczają ich wchłanianie z posiłków.
ZAMIEŃ, A BĘDZIESZ ZDROWSZY
- Zapomnij o białym makaronie. Do rosołu czy spaghetti używaj pełnoziarnistego lub razowego.
- Ryż biały zamień na basmati lub pełnoziarnisty.
- Postaraj się ograniczyć ziemniaki lub potraktuj je jak dodatek do warzyw.
- Białe pieczywo: chleb i bułki, zastąp chlebem razowym, najlepiej produkowanym na naturalnym zakwasie.
- Postaraj się, aby Twoje kanapki były przyrządzone z większą ilością warzyw, twarogów i wędlin.
- Wróć do kasz: gryczanej, perłowej i jęczmiennej.