• środa, 05 marzec 2014 14:20

Dlaczego warto zażywać tran?

Dlaczego warto zażywać tran?
Dlaczego warto zażywać tran? © archiwum

Bo to niedocenione źródło kwasów tłuszczowych omega-3, a także witamin D3, której braki ma większość społeczeństwa.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Ale uwaga! Nie każdy produkt określany mianem tranu jest nim w rzeczywiście! W istocie możemy tak nazywać wyłącznie olej pozyskiwany z wątroby dorsza lub ryb doraszowatych, który stanowi w przyrodzie najbogatsze źródło kwasów omega-3 (DHA i EPA). „Tran z rekina” jest więc tylko olejem z rekina – ma odmienny skład, a więc i inny wpływ na organizm.

NIE TYLKO DLA DZIECI
Kwasy omega-3 oraz witamina D3 są niezbędne w każdym wieku. U dzieci kwasy omega-3 budują struktury mózgu i wpływają korzystanie na jego funkcjonowanie i inteligencję. Dorosłym ułatwiają kojarzenie i efektywniejsze wykorzystywanie mózgu, a u osób starszych utrzymują prawidłowe struktury mózgu i siatkówki oka, zmniejszając ryzyko jej zwyrodnienia, a także demencji starczej. Witamina D3 natomiast redukuje ryzyko chorób zapalnych stawów, cukrzycy typu 1., chorób alergicznych i autoimmunologicznych, a nawet nowotworów. Buduje naszą odporność – jej niedobór prowadzi do częstych infekcji, uczucia osłabienia, trudności z koncentracją.

KAPSUŁKI CZY PŁYN?
Znaczenie ma nie tylko konsystencja suplementu, ile rzeczywiście zawartość kwasów omega-3. Większość produktów do picia ma ich więcej niż jest w stanie pomieścić kapsułka. Oprócz cennych kwasów zawierają witaminę D, A i E. Przy odpowiednim dawkowaniu tranu (zgodnie z zaleceniami producenta) nie da się tych witamin przedawkować. Witaminę D3 powinniśmy suplementować nawet wtedy, gdy stosujemy tran na co dzień.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)