Schudnij dzięki węglowodanom
Są źródłem energii, regulują poziom sytości i głodu, ale przede wszystkim ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej. Bez nich dieta nie zadziała!
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Wyklucz z jadłospisu tylko węglowodany proste, czyli białą mąkę, cukier i większość owoców. Te dobre, złożone, obecne w produktach, pełnoziarnistych i warzywach, uchronią Cię przed podjadaniem oraz apetytem na słodycze.
CIEMNY CHLEB
Nie musisz rezygnować z kanapek podczas diety. Wybieraj tylko chleb tylko pełnoziarnisty, a najlepiej żytni. Wspomaga trawienie i na długo zaspokoja głód. Nie jedz go jednak za dużo, bo nadmiar może spowodować wzdęcia.
ROŚLINY STRĄCZKOWE
Pół szklanki zielonego groszku dostarcza nam 12 proc. zalecanej dzienne dawki cynku. A ten z kolei zwiększa poziom leptyny – hormonu, który informuje mózg, że jesteśmy już najedzeni. Nie stroń od fasoli. Jest niskokaloryczna, szybko zaspokaja głód i zmniejsza ryzyko otyłości o 20 proc. Zawiera białko i żelazo, które regulują trawienie i spalają tłuszcz.
OWSIANKA
Jest źródłem beta-glutenu, błonnika, który zmniejsza poziom hormonu głodu. Podczas trawienia staje się żelowatą substancją, która odkłada się w żołądku, przez co dłużej nie odczuwamy głodu. Owsianka pomaga też spalać tkankę tłuszczową w okolicach brzucha (tłuszcz trzewny).
MAKARON RAZOWY
Ma kilkukrotnie więcej potasu, magnezu, żelaza, cynku i aż 24 razy więcej witaminy B1 niż ten z białej mąki. Ważne, by go nie rozgotować – al dente jest wolniej trawiony, a my jesteśmy dłużej syci. Makaron zostawiony w lodówce na drugi dzień ma jeszcze niższy indeks glikemiczny – gotowanie i niska temperatura zmieniają strukturę skrobi.
KASZA JAGLANA
Choć dość kaloryczna – nie tuczy. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Ma dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i utrudnia wchłanianie tłuszczu.