• niedziela, 30 marzec 2014 08:55

Gofry na słodko i na słono

Gofry na słodko i na słono
Gofry na słodko i na słono © archiwum

Jesteśmy przyzwyczajeni do chrupiących gofrów z owocami i bitą śmietaną, z kremem orzechowym lub syropem klonowym. Głownie traktując je jako słodką przekąskę. Są jednak koneserzy gofrów w wersji na słono, może jesteś jednym z nich?

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Jeśli jeszcze nie miałeś możliwości skosztować gofrów na słono lub ostro – teraz jest ku temu okazja! Przepis jest prosty, a posiłek smaczny i sycący. Do tego potrzebujemy odpowiedniego sprzętu, ale mając go w swej kuchni, często będziemy z niego korzystać, bo któż nie kocha gofrów?

PRZYGOTOWANIE CIASTA
Przygotowanie wytrawnego ciasta do gofrów praktycznie niewiele się różni od tego na słodko. Potrzebujemy mąki, proszku do pieczenia, odrobiny soli, mleka, masła, jajek i… szczypty wyobraźni. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki ze sobą, uzyskując gęstą masę, a następnie odstawić, by ciasto „odpoczęło”. Do ciasta możemy dodać także przyprawy, jak czosnek, zmieloną słodką paprykę czy oregano, ale nie tylko. To mogą być także zapiekane w cieście warzywa czy kawałki mięsa. Przygotowane ciasto wylewamy porcjami na nagrzane i natłuszczone płytki gofrownicy, a następnie pieczemy. Nic trudnego, prawda?

DESEROWE GOFRY
Ciepłe gofry z odpowiednimi dodatkami mogą stać się sycącym śniadaniem, zwłaszcza w połączeniu z jajkiem, szynką i pomidorem. Gofry z dodatkiem parmezani, wędliny czy sosu pomidorowego mogą z sukcesem imitować pizzę lub zapiekankę. Dobrze smakują również same lub jedynie z ketchupem, sosem czosnkowym czy salsą. Mogą też zastąpić tradycyjne kanapki z chlebem!

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)
Tagged under