Gofry lekkie i chrupiące
Gofry wielka chyba każdy! To sycąca przekąska, którą możemy serwować na słono i na słodko. Przy okazji jest wiele możliwości, jeśli chodzi o dodatki. Znajomość podstawowych składników to jednak nie wszystko!
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Aby nasze gofry były lekkie, a do tego chrupiące, warto zapamiętać kilka ważnych rad. Przede wszystkim po upieczeniu nie kładziemy jeden na drugim! Dlaczego? Już wyjaśniamy.
PRZYGOTUJ CIASTO
Podstawowy przepis na gofry zawiera mąkę pszenną typu 400 – 450, mleko (2 – 3,5 proc. tłuszczu), dwa jajka, kilka łyżek oleju rzepakowego lub ryżowego, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zasada jest taka, że mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, żółtka jaj ucieramy z cukrem, a następnie miksujemy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy ubite na pianę białka. Gotowe! Teraz od razu pieczemy gofry.
GOFROWNICA DOBRE JAKOŚĆI
Przygotowane ciasto należy wylać na gofrownicę – aż masa równomiernie pokryje dolne kratki urządzenia. Gofry pieczemy przez 2 – 3 minuty na każdej stronie. Warto sprawdzić, czy są dostatecznie zarumienione. Jeśli tak, najlepiej wyłożyć je na kratkę piekarnika lub taką do studzenia ciast. W ten sposób wilgoć wyparuje, a gofry będą chrupiące! Jeśli tak się nie stało – może to być wina urządzenia. Gofrownica o zbyt słabej mocy powoduje, że gofry zostają surowe w środku lub nasze wypieki się rozwarstwiają.
Gofry najlepiej pieką się w temp. 90 st. C. Możemy też spróbować otworzyć golfrownicę podczas pieczenia – ale tylko w momencie, gdy ciasto już nie będzie płynne. Możemy również spróbować zamienić ok. 60 g mąki pszennej na ziemniaczaną.