Oranżada na bazie miodu
Nadchodzi lato, dni są coraz cieplejsze. W czasie upałów warto mieć pod ręką schłodzony napój, który będzie nie tylko smaczny i orzeźwiający, lecz także zdrowy! Składnik, którego nie może zabraknąć, to miód!
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Jak przygotować idealne napój na upalne dni? To proste. Jeśli marzy ci się oranżada domowej roboty, możesz do jej przygotowania użyć niegazowej lub lekko gazowanej wody mineralnej. Dodatek miodu z kolei obniży kwaskowatość cytrusów.
ORANZADA MIODOWO – LIMONKOWA
Aby przygotować słodki i jednocześnie orzeźwiający napój, który przyjemnie będzie chłodzić nas od wewnątrz, potrzebować będziesz następujących składników: 1,5 l wody mineralnej, limonkę, cytrynę i miód najlepiej wielokwiatowy. Napój wygodnie jest przygotować w dużym dzbanku, do którego wlewamy wodę, wyciskamy sok z połowy limonki i tyle samo z cytryny. Następnie w kilku łyżkach ciepłej wody rozpuszczamy miód i też wlewamy do naczynia. Wystarczy schłodzić nasza oranżadę, a przed wypiciem dodać listki mięty lub bazylii.
UGAŚ PRAGNIENIE
Napój miodowo – limonkowy możemy zaserwować podczas spotkania z bliskimi lub przygotowując grilla w ogrodzie. Doskonale ugasi pragnienie w gorące letnie dni i zachwyci gości smakiem. Zamiast limonki i cytryny możemy użyć pomarańczy lub grejpfruta. Naszą własnoręcznie przygotowaną oranżadę możemy podawać w wysokich szklankach, z kostkami lodu – udekorowaną plasterkiem limonki na brzegu naczynia.
Miód zrównoważy smak cytrusów, a ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zostanie przyjęty z dużym optymizmem!