Wsparcie żywieniowe w chorobie Parkinsona
Choroba Parkinsona to postępująca neurodegeneracyjna choroba ośrodkowego układu nerwowego. Objawia się między innymi sztywnością mięśni, spowolnieniem ruchów oraz drżeniem spoczynkowym. Wraz z postępem choroby mogą pojawić się problemy z życiem, przełykaniem oraz brak apetytu.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Szacuje się, że w Polsce je ok. 60-80 tys. osób z chorobą Parkinsona. Nawet u ponad połowy z nich diagnozuje się niedożywienie organizmu, powikłań i obniżenia jakości życia. Szczególnie trudną grupą pod względem żywieniowym są pacjenci przyjmujący lek o nazwie lewodopa. Jest to jeden z najskuteczniejszych leków w leczeniu choroby Parkinsona, jednak jego stosowanie wymaga kontroli ilości spożywanego białka. Zawarte w białkach aminokwasy współzawodniczą z lekiem, obniżając jego wchłanianie i tym samym zmniejszając jego skuteczność. Niekontrolowane drżenie mięśni dodatkowo sprawia, że chorzy mają zwiększone zapotrzebowanie na energię. Fachowa opieka dietetyka jest więc im bardzo potrzebna.
Poza tym do objawów choroby często dołączają kłopoty z przełykaniem, czyli tzw. dysfagia, która może pogłębiacz problem z niedożywieniem i odwodnieniem. Dysfagia zagraża życiu pacjenta, bo może prowadzić do zakrztuszenia, a nawet do zachłystowego zapalenia płuc. Wsparciem dla chorych mogą być preparaty do żywienia medycznego – ze zmniejszoną zawartością białka, ale dużą kalorycznością, oraz tzw. zagęszczacze, które pozwalają zmieniać konsystencje pokarmów i ułatwiają ich bezpieczniejsze połknięcie.