Po co nam błonnik?
Wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym. Błonnik (zespół substancji ścian komórkowych roślin) jest wielkim przyjacielem i dobroczyńcą naszego organizmu.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Przede wszystkim pomaga zrzucić kilka kilogramów. Przesuwając się wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek zmniejszając uczucie głodu. Świetnie usuwa zaparcia.
Ponadto obniża poziom cholesterolu oraz trój glicerydów, a tym samym zmniejsza ryzyko miażdżycy. Stabilizuje stężenie glukozy we krwi, chroni przed powstawaniem kamieni żółciowych i znakomicie oczyszcza organizm z toksyn oraz metali ciężkich. Badania wykazały, że poziom enzymów w organizmie obniżają pektyny znajdujące się przede wszystkim w jabłkach i porzeczkach (o ile oczywiście owoce te nie były opryskiwane!). Błonnik powinien być przyjmowany razem z pożywieniem. Warto jednak zachować umiar, bo duża dawka (powyżej 45 g) może zmniejszyć skuteczność np. doustnych środków antykoncepcyjnych i leków zmniejszających stężenie cholesterolu.
SZUKAJ GO W ŚWIECIE ROŚLIN: NA POLACH I W SADZIE
- Błonnik pokarmowy jest naturalnym składnikiem zbóż, owoców, warzyw i nasion. Nie występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego: w mięsie i mleku.
- Najwięcej błonnika znajdziesz w otrębach pszennych (w 100 g ponad 42 g). Sporo zawierają też suszone morele i śliwki.