Jaką sól wybrać?

Sól to najpopularniejsza przyprawa na świecie. Nie tylko poprawia smak potraw, ale też przedłuża ich trwałość.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Udostępnij to
W jej spożywaniu należy jednak zachować umiar, bo nadmiar grozi m.in. nadciśnieniem. Sięgając po sól na sklepowej półce, warto wiedzieć, jaka jest najlepsza, bo sól soli nierówna. Kuchenna, morska, kamienna, a może himalajska?
SÓL KUCHENNA – najbardziej popularna w naszej kuchni, podczas obróbki traci wszystkie mikroelementy, czasami sztucznie wzbogaca się ją związkami jodu.
SÓL KAMIENNA – to zdecydowanie lepszy wybór, jest nierafinowana, a więc zawiera wiele składników mineralnych: mangan, miedź, chrom, wapń.
SÓL MORSKA – bogata jest w zdrowe minerały, jak: magnez, żelazo, wapń, cynk, potas, mangan, selen, a przede wszystkim jod naturalnego pochodzenia.
SÓL HIMALAJSKA – cieszy się ostatnio dużo popularnością. Ta nierafinowana sól skalna, różowa, zawiera wiele składników mineralnych – jod, żelazo, azot, sód, magnez, krzem, fosfor i inne. Uznawana jest za najzdrowszą spośród dostępnych.
ILE SOLI POTRZEBUJESZ
Niezależnie od rodzaju soli, którą stosujemy, należy kontrolować jej spożycie. Dzienny limit zalecany przez Światową Organizację zdrowia (WHO) to 5 g, czyli płaską łyżeczka. Niestety, statystyczny Polak zjada jej nawet 3-5 razy więcej!