Jaką sól wybrać?
Sól to najpopularniejsza przyprawa na świecie. Nie tylko poprawia smak potraw, ale też przedłuża ich trwałość.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
W jej spożywaniu należy jednak zachować umiar, bo nadmiar grozi m.in. nadciśnieniem. Sięgając po sól na sklepowej półce, warto wiedzieć, jaka jest najlepsza, bo sól soli nierówna. Kuchenna, morska, kamienna, a może himalajska?
SÓL KUCHENNA – najbardziej popularna w naszej kuchni, podczas obróbki traci wszystkie mikroelementy, czasami sztucznie wzbogaca się ją związkami jodu.
SÓL KAMIENNA – to zdecydowanie lepszy wybór, jest nierafinowana, a więc zawiera wiele składników mineralnych: mangan, miedź, chrom, wapń.
SÓL MORSKA – bogata jest w zdrowe minerały, jak: magnez, żelazo, wapń, cynk, potas, mangan, selen, a przede wszystkim jod naturalnego pochodzenia.
SÓL HIMALAJSKA – cieszy się ostatnio dużo popularnością. Ta nierafinowana sól skalna, różowa, zawiera wiele składników mineralnych – jod, żelazo, azot, sód, magnez, krzem, fosfor i inne. Uznawana jest za najzdrowszą spośród dostępnych.
ILE SOLI POTRZEBUJESZ
Niezależnie od rodzaju soli, którą stosujemy, należy kontrolować jej spożycie. Dzienny limit zalecany przez Światową Organizację zdrowia (WHO) to 5 g, czyli płaską łyżeczka. Niestety, statystyczny Polak zjada jej nawet 3-5 razy więcej!