Co z tym cholesterolem?

Zwykle jest kojarzony z czymś negatywnym, wywołując choroby. Tymczasem istnieje również „dobry” cholesterol, którego im więcej, tym lepiej.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Udostępnij to
Cholesterol jest nam niezbędny. Utrzymuje np. w dobrej kondycji zakończenia włókien nerwowych i rozkłada szkodliwe związki organiczne.
DOBRY I ZŁY
Połowa cholesterolu pochodzi z pokarmów (znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego – w mięsie i nabiale), a drugie pół z biosyntezy w wątrobie. Dopiero, gdy jest go za dużo, wywołuje miażdżycę, choroby serca, nadciśnienie, udar lub dusznicę bolesną. Ale ryzyko powstania chorób zależy także od tego, w jakiej formie on występuje: czy ma duża gęstość (HDL), czy małą (LDL). Ta pierwsza frakcja jest nazywana „dobrym” cholesterolem, druga „złym”. Im wyższe stężenie HDL, tym lepiej – ryzyko zachowania jest mniejsze.
ZALEŻY OD CIEBIE
Poziomem cholesterolu na szczęście możemy sami sterować. Bardzo ważna jest zmiana diety, utrzymanie prawidłowej masy ciała i umiarkowany, ale regularny wysiłek fizyczny.