• sobota, 19 listopad 2011 11:02

Co z tym cholesterolem?

Co z tym cholesterolem?
Co z tym cholesterolem? © archiwum

Zwykle jest kojarzony z czymś negatywnym, wywołując choroby. Tymczasem istnieje również „dobry” cholesterol, którego im więcej, tym lepiej.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Cholesterol jest nam niezbędny. Utrzymuje np. w dobrej kondycji zakończenia włókien nerwowych i rozkłada szkodliwe związki organiczne.

DOBRY I ZŁY
Połowa cholesterolu pochodzi z pokarmów (znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego – w mięsie i nabiale), a drugie pół z biosyntezy w wątrobie. Dopiero, gdy jest go za dużo, wywołuje miażdżycę, choroby serca, nadciśnienie, udar lub dusznicę bolesną. Ale ryzyko powstania chorób zależy także od tego, w jakiej formie on występuje: czy ma duża gęstość (HDL), czy małą (LDL). Ta pierwsza frakcja jest nazywana „dobrym” cholesterolem, druga „złym”. Im wyższe stężenie HDL, tym lepiej – ryzyko zachowania jest mniejsze.

ZALEŻY OD CIEBIE
Poziomem cholesterolu na szczęście możemy sami sterować. Bardzo ważna jest zmiana diety, utrzymanie prawidłowej masy ciała i umiarkowany, ale regularny wysiłek fizyczny.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)
stop-hejt
Dzielenie się opinią jest cenne, ale może ranić innych!
Komentujesz? Nie rań i nie obrażaj innych! "Nie" dla komentarzy zawierających - przemoc, pomawianie, groźby, propagowanie nienawiści, fałszywe informacje, spam. Widzisz taką wypowiedź? Zgłoś ją, korzystając z opcji zgłoś nadużycie.