• poniedziałek, 11 grudzień 2017 11:39

Magia Świąt od kuchni

Magia Świąt od kuchni
Magia Świąt od kuchni © archiwum

Święta to czas refleksji nad historią narodzin Jezusa, refleksji związanej z niesieniem pomocy potrzebującym przybyszom. Magię Świąt budują także przygotowania, szczególnie te w kuchni.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Czy wam też ten okres kojarzy się z godzinami spędzonymi w kuchni? Gdy zamknę oczy, wracam do czasów dzieciństwa. Pamiętam wielkie porządki, zakupy i rodziców w kuchni. Wizja taty krojącego składniki na sałatkę i mamy lepiącej pierogi rozgrzewa serce, ale daje też do myślenia. A gdyby udało się przyspieszyć ten proces? Tak aby jak najwięcej czasu można było spędzić z rodziną przy choince, rozmawiając, śmiejąc się i bawiąc. Dla każdego z nas powinien być to okres przepełniony ciepłymi wspomnieniami, okraszonymi magią Świąt Bożego Narodzenia. Przecież nie musimy spędzać Świąt w kuchni. W tym zabieganiu tracimy to co dla nas najważniejsze i nieodwracalne – czas. Oczywiście, samo się nic nie zrobi. Można jednak podać potrawy, które są szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie w niczym nie są gorsze. Mam dla Was parę propozycji pysznych i nieskomplikowanych przepisów, które podbiją wasze serca, a przede wszystkim żołądki!

A co powiecie na rybkę? Ach ten karp… a może łosoś? Potrzebny wam będzie: surowy płat łososia, sól, cytryna, oliwa z oliwek.
Łososia płuczemy i jeżeli są wyciągamy niego ości. Idealne sprawdza się do tego pęseta do brwi! Kroimy łososia w pasy szerokości 4/5 cm. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Posypujemy solą do smaku. Pamiętajcie, że łosoś sam w sobie jest lekko słony. Polewamy delikatnie oliwą z oliwek. Przykrywamy wiekiem lub folią aluminiową. Ustawiamy piekarnik na 200°C i wstawiamy rybkę na 20 minut. Gotowe!

A może śledzik? Śledzik pod pierzynką! Potrzebne wam będzie: płaty śledzia w oleju, jajka, jabłko, cebula, żółty ser, majonez.
Wyciągamy śledzia z oleju i kroimy w prostokąty szerokości ok. 1,5 cm. Układamy na dnie naczynia. Kroimy w kostkę cebulkę, ugotowane wcześniej jajka i jabłko. Układamy w naczyniu jako kolejne warstwy, rozdzielając je majonezem. Wygląda to następująco: śledź, cebulka, majonez, jajko, majonez, jabłko, majonez. Ostatnią warstwą będzie żółty ser, tarty na małych oczkach tarki. Proponuję ser dodać tuz przed położeniem na stół, aby był świeży. Wygląda pysznie, a jak tym, jak jabłko pokroić tuż przed ułożeniem jako kolejnej warstw! Inaczej ciemniej co nie wygląda smakowicie. Majonez zatrzyma proces utlenienia.

To może teraz coś na pierwszy i drugi dzień świąt? Schab ze śliwką i morelą! Potrzebujemy: schab bez kości, suszone śliwki, suszone morele, majeranek, sól.
Mięso po przepłukaniu przebijamy nożem wzdłuż. Przyda nam się długi nóż lub dwa, ponieważ mięso przebijamy na wylot. Do powstania dziury wkładamy naprzemiennie śliwkę i morelę. Oba ujścia nadzienia należy zabezpieczyć przed wypadnięciem podczas pieczenia. Idealnie sprawdzają się do tego zadania wykałaczki. Mięso doprawiamy solą i obtaczamy w majeranku. Wkładamy do żaroodpornego naczynia z przykrywką lub rękawa do pieczenia. Ustawiamy piekarnik na 180°C. Długość pieczenia zależy od wielkości schabu. Na kilogram mięsa przypada 60 minut pieczenia. Ostatnie 10 minut pieczenia! Zdejmujemy wielko naczynia lub rozcinamy folię i pieczemy w 200°C. Dzięki temu mamy pyszny, soczysty i przyrumieniony schab!

Sałatka z kurczakiem i ananasem. Potrzebne nam będzie: wędzona pierś kurczaka, kukurydza i ananas z puszki, ryż, majonez, rodzynki, jabłko. Gotujemy ryż. Pierś z kurczaka, jabłko i ananasa kroimy w kostkę. Łączymy z ostudzonym ryżem. Dorzucamy kukurydzę i rodzynki. Do całości dodajemy majonez i mieszamy. Sałatka gotowa!

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)
stop-hejt
Dzielenie się opinią jest cenne, ale może ranić innych!
Komentujesz? Nie rań i nie obrażaj innych! "Nie" dla komentarzy zawierających - przemoc, pomawianie, groźby, propagowanie nienawiści, fałszywe informacje, spam. Widzisz taką wypowiedź? Zgłoś ją, korzystając z opcji zgłoś nadużycie.