• piątek, 20 grudzień 2019 10:44

Dlaczego karp?

Powojenna kariera
Powojenna kariera Powojenna kariera © archiwum

Ryba to stary, chrześcijański znak rozpoznawczy. Jej obecność na stole wigilijnym nie powinna więc nikogo dziwić.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Przez wieki  najpopularniejsze były te ryby, które można było samemu złowić – płocie, leszcze czy liny. Wielka kariera karpia rozpoczęła się stosunkowo niedawno, bo dopiero po II wojnie światowej. Łatwość hodowli oraz niska cena skłoniły rządzących do pojęcia decyzji o tym, że to właśnie karp będzie zarybiał większość stawów hodowlanych, wówczas państwowych. Tym samym stał się on ważnym orężem politycznym. Ale ponieważ zapewnienie stałych dostaw do sklepów Centrali Rybnej okazało się w praktyce nierealne, ówczesny minister przemysłu i handlu Hilary Minc wymyślił hasło „Karp na każdym wigilijny, polskim stole”.

Efekt był taki, że od drugiej połowy lat 50. XX wieku polskie rybactwo i rybołówstwo rozwijało się dwa razy szybciej niż w innych krajach, a obywatele cieszyli się z możliwości kupienia ryby przed świętami. Mało tego, w wielu zakładach pracy rozprowadzano karpie za darmo, jako świąteczny upominek dla załogi. Wystarczyło kilka dekad i dziś większość Polaków nie wyobraża już sobie Wigilii bez karpia.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)