• niedziela, 03 listopad 2013 14:54

Zielono mi

Zielono mi
Zielono mi © © archiwum

Szparagi, sałata, zioła – teraz w końcu przyszedł na nie sezon. Trzeba się śpieszyć, by wykorzystać ich soczystą świeżość. Proponujemy kilka przepisów.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

W nadchodzące dni upał nie sprzyja gotowaniu obfitych, gorących potrwa. Spróbuj postawić więc na pożywne, ale lekkie sałatki. Sezon przynosi pełną paletę warzyw, więc z łatwością dobierzesz ulubioną zieleninę. Należy jednak pamiętać, żeby wszystkie warzywa dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Nawet jeśli pochodzą z własnych ogródków. Swobodnie też łącz różne rodzaje sałaty, świeże rzodkiewki… z owocami. Swoje potrawy możesz doprawiać wonnymi ziołami. Poniżej znajdziesz kilka pysznych propozycji.

SAŁATKA ZIOŁOWA
SKŁADNIKI (4 porcje):
- roszponka
- sałata masłowa
- czerwona i zielona sałata karbowana
- cebula
- 3 gałązki: lubczyku, tymianku, bazylii, oregano
- 2 łyżki octu balsamicznego białego
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- stokrotki
PRZYGOTOWANIE:
- Oczyść i starannie umyj wszystkie rodzaje sałaty.
- Pozostaw kilka liści sałaty masłowej do dekoracji.
- Także część liści sałaty karbowanej pięknie udekoruje wierz sałatki.
- Resztę porwij na spore kawałki.
- Kawałki liści sałaty wsyp do dużej salaterki lub ceramicznej miski.
- Wymieszaj całość dokładnie.
- Posyp pokrojoną w talarki cebulą i dodaj posiekane zioła.
- Dokładnie wymieszaj, by zioła równomiernie nadały smak całej potrawie.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Skrop octem i oliwą.
- Na wierzch rozłóż kilka gałązek stokrotki.

Czas przygotowania: 15 minut
60 kcal/porcja

SAŁATKA Z AWOKADO
SKŁADNIKI (4 porcje):
- awokado
- pół limonki/cytryny
- 400 g rukoli
- 6 małych pomidorków
- 2 pęczki rzodkiewek
- ogórek sałatkowy
- 2 łyżki sezamu.
Sos:
- 8 łyżek oliwy
- sok z limonki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyki octu
- sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
- Awokado przetnij na pół, wyjmij pestkę i obierz. Miąższ pokrój w grubsze plasterki, pokrop sokiem z limonki/cytryny.
- Ukolę porwij na kawałki, pomidory, przekrój, rzodkiewki pokrój w plastry, a obranego ogórka zetrzyj na grubsze plasterki.
- Wymieszaj sos z oliwy z limonką, miodem, octem, solą i pieprzem.
- Warzywa włóż do miski, dodaj awokado, delikatnie wymieszaj. Posyp sezamem, zalej sosem.

Czas przygotowania: 20 minut
280 kcal/1 porcja

CHŁDNIK Z BAZYLIĄ
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 1 pęczek rzodkiewek
- pół pęczka szczypiorku
- 300 g sałaty masłowej
- 2 łyżki oleju
- 750 ml bulionu warzywnego
- 100-150 g śmietany kremówki
- 200 g serka śmietankowego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- kilka kropli soku z cytryny
- sól
- pieprz

PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie warzywa oczyść, opłucz i osusz.
- Rzodkiewkę pokrój. Szczypiorek drobno posiekaj.
- 3 liście sałaty porwij na kawałki, a resztę drobno pokrój.
- Rozgrzej olej, wrzuć małe kawałki sałaty. Dolej bulion, doprowadź do wrzenia.
- Poodrywaj listki bazyli. Połowę dodaj do bulionu.
- Zupę zmiksuj na gładko, wymieszaj z kremówką. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj resztę sałaty i bazylii. Wystudź, a potem włóż do lodówki.
- Serek wymieszaj z kwaśną śmietaną i sokiem z cytryny.
- Chłodnik rozlej do miseczek. Rozłóż na kilka kluseczek uformowanych z serka.

Czas przygotowania: 30 minut
310 kcal/1 porcja

SZPARAGI PO POLSKU
SKŁADNIKI (2 porcje):
- pęczek zielonych szparagów
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- pół pęczka pietruszki
- sól, pieprz
- cukier
- pół cytryny
- 3 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE
- Szparagi obierz i ugotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem soli, cukru i połowy cytryny.
- Jajka ugotuj na twardo, pietruszkę posiekaj, zostawiając kilka listków do dekoracji.
- Masło rozpuść w rondelku, dodaj posiekane jajko i pietruszkę.
- Posyp bułką tartą i podgrzewaj do zarumienia.
- Polej gorące szparagi.
- Udekoruj listkami pietruszki.

Czas przygotowania: 30 minut.
300 kcal/1 porcja.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)