Pyszności z galaretką
Odrobina słodkiego, owocowego żelu doda smaku i koloru najróżniejszym deserom. Sprawdź nasze propozycje!
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Galaretka to przysmak ceniony przez smakoszy – zwłaszcza tych najmłodszych. Cenimy ją za wygodę przygotowania i niezawodność, po prostu zawsze się udaje. Dodatkowe punkty zyskuje się niskokaloryczność – 10 dag gotowej galaretki dostarcza ok. 55 kcal.
Zwykle gości na naszych stołach solo, czasem z owocami lub czekoladą. Warto jednak trochę poeksperymentować. Polecamy znane i mniej znane pomysły na wykorzystanie kolorowych galaretek. Smacznego!
MUS JABŁKOWY
Opakowanie galaretki pomarańczowej rozpuść w 200 ml wrzątku, ostudź. Gdy zacznie tężeć, zmiksuj ją z 250 ml jogurtu naturalnego. Cztery szklane foremki przepłucz zimną wodą, włóż do każdej trochę opłukanych i osuszonych owoców jagodowych i nałóż masę. Odstaw do stężenia. Podawaj z syropem owocowym.
KRUCHE BABECZKI
Z 30 dag mąki, 20 dag masła i 10 dag cukru zagnieć kruche ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folie spożywczą i chłodź 30 min. Ciastem wyklej 12 foremek, na babeczki. Piecz 15 min w temp. 180 st. Ostudź. Napełnij pokrojonymi ulubionymi owocami i zalej tężejąca galaretką morelową rozpuszczoną w 350 ml wody.
OWOCOWY MIKS
3 kolorowe galaretki (np. cytrynowa, kiwi, truskawkowa) ugotuj w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu (np. w 400 ml, gdy przepis zaleca 500 ml). Ostudź, pokrój w kostkę. Wsyp kostki do wysokich szklanek razem z pokrojonymi ulubionymi owocami, udekoruj ubitą kremówką i posyp startą czekoladą.