Zdrowie na talerzu

Wybieranie zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci to jedno z najważniejszych zadań i największych wyzwań, jakie stoją przed rodzicami.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Udostępnij to
Warto podjąć ten trud. Bo jeśli nam się powiedzie, wychowamy zdrowego, świadomego i szczupłego dorosłego.
Jesteśmy tym, co jemy. I to już od pierwszych godzin życia. Dlatego większość lekarzy apeluje, aby karmić niemowlęta mlekiem matki. Jego skład jest optymalny dla malucha, poza tym buduje jego odporność na infekcje. Zdaniem dietetyków karmione w ten sposób niemowlęta w przyszłości są mniej narażone na otyłość. Czasem jednak nie mamy wyjścia – np. matka przyjmuje leki uniemożliwiające karmienie piersią – wówczas mleko modyfikowane to jedyne rozwiązanie.
Kiedy nasz brzdąc zaczyna przechodzić na pokarmy stałe, mamy szansę nauczyć go dobrych nawyków. W wielu krajach (np. we Francji) na początki rozszerzania diety nie podaje się przecierów owocowych, a jedynie papki z warzyw. Wszystko po to, by nie przyzwyczajać dzieci do słodkiego smaku i dać im szansę polubić warzywa. W sklepach znajdziemy całą gamę warzywnych przecierów i przekąsek. Jeśli jednak karmiliśmy nasze niemowlę inaczej, a dziś dziecko nie chce jeść niczego prócz łakoci, to też nic straconego. Wciąż mamy szansę wpoić mu zasady zdrowego jedzenia i przekonać do wartościowych posiłków. Specjalne wędliny (chudsze i o prostym składzie) oraz naturalne produkty nabiałowe będą świetnymi przekąskami, ale też bazą do tworzenia smacznych posiłków. Możemy połączyć je z ryżem czy makaronem o zabawnych kształtach i kolorach.
Pamiętajmy również, by do wszystkiego dodawać warzywa. Możemy pokroić je w paseczki, kostkę lub ułożyć z nich na talerzu zwierzątka lub kwiatki. Jeśli do tych przygotowań zaprosimy nasze pociechy, z pewnością zaostrzy to ich apetyt na zdrowe jedzenie.