Krewki kucharz za kratkami
Kucharz, który 26 listopada ubiegłego roku zaatakował nożem krotoszynianina w barze przy ul. Raszkowskiej został aresztowany. Dotychczas napastnik o tureckim pochodzeniu miał jedynie przydzielony dozór policyjny i zakaz opuszczania granic kraju.
Krotoszyńska Prokuratura Rejonowa postawiła 40-letniemu Turkowi zarzuty świadczące o tym, że działał z zamiarem pozbawienia życia. Ranił swoją ofiarę nożem w okolice brzucha, w wyniku czego spowodował ranę kłutą penetrującą do wątroby. Jak czytamy w oskarżeniu, cios ten wywołał „chorobę realnie zagrażającą życiu”.
Świadkowie listopadowego zdarzenia twierdzą. że kucharzowi puściły nerwy. Mężczyzna, którego zaatakował, kilkakrotnie go zaczepiał wyśmiewając wygląd i ubiór. Była to nie pierwsza taka zaczepka, ze strony krotoszynianina. Urażony i wyprowadzony z równowagi turecki pracownik baru pchnął złośliwego klienta małym nożem służącym do krojenia warzyw. Ugodzony klient jeszcze się odgrażał.
Turkowi za usiłowanie zabójstwa grozi od 8 do 15 lat pozbawienia wolności, za zabójstwo 25 lat pozbawienia wolności lub dożywotniego pozbawienia wolności.