Dlaczego mleko jest białe?

Biały kolor mleka jest zasługą jego składników: przede wszystkim białek oraz tłuszczów, a także cukrów i soli mineralnych.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Udostępnij to
W gruncie rzeczy mleko to w 80-90% woda. Zawieszone w niej białka (przede wszystkim kazeina i albumina) sprawiają, że płyn jest mętny. Im bardziej tłuste jest mleko, tym jest intensywniejszy kremowy kolor. Tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie, lecz występują w postaci emulsji – zawieszonych w płynie bardzo małych kropelek. Kropelki te załamują światło i wydają się kremowe, choć same tłuszcze są tak naprawdę żółtawe i przezroczyste(podobnie jak na przykład olej). Z tego samego powodu, co mleko, biały kolor ma majonez – jest emulsją. Gdy intensywnie wymieszamy żółtko, olej i sok cytrynowy, powstanie białokremowa masa, pomimo że jej wyjściowe składniki były żółte lub zdrowotne.