• sobota, 28 marzec 2015 11:32

Co do koszyczka

Co do koszyczka
Co do koszyczka © © archiwum

Święcenie wielkanocnych potraw to piękna tradycja.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Zgodnie z tradycją w Wielką Sobotę święcimy wielkanocne przysmaki. Do koszyczków wkładamy pisanki, kawałki potraw, a nawet słodycze czy smakołyki.

W wielkanocnym koszyczku ze święconym nic nie jest przypadkowe. Warto wiedzieć, co i po co powinniśmy do niego zapakować. Nie zapominajmy również, że koszyczek powinien zajmować honorowe miejsce na naszym stole podczas świątecznego śniadania.

NIE TYLKO JAJKA
W wielkanocnej święconce nie może zabraknąć tradycyjnych wędlin, jajek (zapakujmy do niego przede wszystkim nasze pisanki), soli i pieprzu, chrzanu i chleba oraz świątecznego ciasta. Nie musimy nieść ich w całości – chodzi o tradycyjne poświęcenie. Wystarczy więc, jeśli do koszyczka zapakujemy symbolicznie, po kawałeczku każdego z tych produktów. Możemy włożyć do niego również baranki i zajączki z cukru lub czekolady.

NASZ NAJŁADNIEJSZY
Nie bez znaczenia jest również, jak prezentuje się nasz koszyczek. Warto przystroić go, by był niepowtarzalny. Dzięki temu nie tylko nie zniknie w tłumie innych, ale również nie pomylimy go. Jeśli lubimy animalizm to wystarczą atłasowe wstążki i gałązki bukszpanu (mogą być sztuczne) lub bazie. Możemy również do koszyczka włożyć ozdoby w kształcie małych kurczaczków czy palemek.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)