Wino a zdrowie – fakty i mity
Polecane jest kobietom mającym trudności z zajęciem w ciąże, a także do kolacji, by usprawnić pracę serca i ciśnienie krwi. Jak jest naprawdę?
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Naukowcy coraz częściej badają właściwości prozdrowotne wina. Uczeni z Holandii stwierdzili, że alkohol w dawce 2 g dziennie wydłuża życie średnio o dwa lata. Holendrów nurtował również fakt, że Francuzi, którzy picie wina mają we krwi, rzadziej umierają na chorobę wieńcową niż ich sąsiedzi. Badania potwierdziły dobroczynny wpływ zawartych w winie polifenoli, czyli przeciwutleniaczy, które nie dopuszczają do odkładnia się cholesterolu na ściankach naczyń. Ale czy faktycznie za przedłużaniem życia stoi lampa czerwonego wina dziennie? Ile naukowców, tyle teorii. Najnowsze badania ekspertów z Londynu potwierdziły, że czerwone wino przyczynia się do utrzymania zróżnicowanej mikroflory jelit. Niektórzy skupiają się, jednak na tym, że w winie znajdziemy także etanol, który w żadnym przypadku nie wpływa pozytywnie na zdrowie, a wręcz działa wyniszczająco.