Jarzębina dla zdrowia
Dzieci zrobią z niej piękne korale i inne ozdoby, ale jarzębinę można też wykorzystać dla zdrowia.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Jarzębina, czyli jarząb pospolity, działa moczopędnie, przeciwszkorbutowo, rozwalniająco oraz ściągająco (zewnętrznie). Stosuje się ją przy biegunkach i zaparciach, chorobach skórnych, schorzeniach nerek, żołądka, wątroby i pęcherzyka żółciowego. Polecana jest także w zaburzeniach krążenia i trawienie oraz w niedoborach witaminy C. Owoce jarzębiny zawierają unikalne zestawienie dobroczynnych kwasów organicznych: kwas fumarowy, cytrynowy, jabłkowy i sorbowy, których spożywanie korzystnie i łagodnie obniża pH w świetle żołądka.
W domu, w ramach jesiennego wzmocnienia, możemy przygotować herbatkę jarzębinową. Łyżkę suszonych owoców rozdrabniamy i wrzucamy do naczynia. Zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut. Po przecedzeniu pijemy w dwóch, trzech porcjach. Można też przyrządzić odwar. Łyżkę owoców zalewamy wodą i ogrzewamy do momentu zagotowania. Gotujemy przez ok. 5 minut i przecedzamy. Pijemy w dwóch, trzech porcjach.
Z jarzębiny można też zrobić nalewkę. Pół szklanki suchych kwiatów i owoców zalewamy 400 mln wódki, macerujemy przez 14 dni, a później przecedzamy. Jarzębinę można wykorzystać także do wyrobu soków, dżemu lub jako dodatek do dziczyzny i wieprzowiny.