• piątek, 04 październik 2019 09:54

Jarzębina dla zdrowia

Jarzębina dla zdrowia
Jarzębina dla zdrowia © archiwum

Dzieci zrobią z niej piękne korale i inne ozdoby, ale jarzębinę można też wykorzystać dla zdrowia.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Jarzębina, czyli jarząb pospolity, działa moczopędnie, przeciwszkorbutowo, rozwalniająco oraz ściągająco (zewnętrznie). Stosuje się ją przy biegunkach i zaparciach, chorobach skórnych, schorzeniach nerek, żołądka, wątroby i pęcherzyka żółciowego. Polecana jest także w zaburzeniach krążenia i trawienie oraz w niedoborach witaminy C. Owoce jarzębiny zawierają unikalne zestawienie dobroczynnych kwasów organicznych: kwas fumarowy, cytrynowy, jabłkowy i sorbowy, których spożywanie korzystnie i łagodnie obniża pH w świetle żołądka.

W domu, w ramach jesiennego wzmocnienia, możemy przygotować herbatkę jarzębinową. Łyżkę suszonych owoców rozdrabniamy i wrzucamy do naczynia. Zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut. Po przecedzeniu pijemy w dwóch, trzech porcjach. Można też przyrządzić odwar. Łyżkę owoców zalewamy wodą i ogrzewamy do momentu zagotowania. Gotujemy przez ok. 5 minut i przecedzamy. Pijemy w dwóch, trzech porcjach.

Z jarzębiny można też zrobić nalewkę. Pół szklanki suchych kwiatów i owoców zalewamy 400 mln wódki, macerujemy przez 14 dni, a później przecedzamy. Jarzębinę można wykorzystać także do wyrobu soków, dżemu lub jako dodatek do dziczyzny i wieprzowiny.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)