Ratunku, moje usta
Najczęstszą przyczyną pękania ust jest ich oblizywanie na wietrze i w chłodzie. Ale wargi mogą pierzchnąć także wtedy, gdy przebywasz w suchych pomieszczeniach lub gdy spożywasz słone albo pikantne potrawy.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Pękanie bywa też spowodowane huśtawką hormonów lub niedoborem wit. z grupy B. Bez względu na to, jaka jest przyczyna, popękane usta trzeba szybko ratować. Pamiętaj, aby do leczenia ust używać tylko jadalnych substancji. Doskonale sprawdza się miód. Dzięki właściwościom bakteriobójczym, regenerującym i przeciwzapalnym przyspiesza gojenie ran. Cienką warstwę miodu nakładaj na wargi kilka razy dziennie na ok. 5 min. Podobnie działa oliwa z oliwek i masło skea.
Nie używaj żadnych balsamów czy pomadek zawierających alkohol! W trakcie leczenia powstrzymaj się od spożywania dań ostrych, pikantnych i słonych. Ale uwaga, pękanie ust może być też spowodowane alergią na substancje zawarte w pastach do zębów, płynach dezynfekcyjnych lub szminkach. W takim przypadku pomoże tylko lekarz.