Alergie krzyżowe
Kichasz i łzawisz, bo znów coś pyli, a na dodatek dostałaś wysypki po zjedzeniu pomidora. To skutek reakcji krzyżowej. Na czym ona polega.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Alergie, tj. nieprawidłowe reakcje układu immunologicznego, dzielimy na pokarmowe, wziewne i kontaktowe. Gdy któraś nas dotyczy, a lekceważymy jej objawy, ciągle pobudzamy układ immunologiczny zaczyna się mylić…
WINNE SĄ PANALERGENY
To grupy białek występujące w ziarnach pyłku i innych częściach roślin (także owocach i warzywach). Z ich powodu osoba uczulona reaguje nie tylko na jeden alergen z danego źródła, ale także na ten sam alergen lub alergen o podobnym składzie z innego. Alergię krzyżową diagnozuje się na podstawie obserwacji i objawów, a także wywołując testy. Co ciekawe, jeśli zostaliśmy zdiagnozowani, a nie było reakcji krzyżowych, nie znaczy to wcale, że już nigdy nie wystąpią.
NIEBEZPIECZNE OBJAWY
W alergiach krzyżowych niczego nie można przewidzieć. Reakcję może nagle wywołać produkt, który nigdy nam nie szkodził. Do najczęstszych objawów reakcji krzyżowej należą: - zmiany w obrębie jamy ustnej – obrzęki, świąd; - w przewodzie pokarmowym – bóle brzucha, wymioty, biegunka; - w układzie oddechowym – katar, skurcz oskrzeli; - w obrębie oczu – łzawienie. Rzadziej występują objawy skórne – pokrzywka, rumień. Istnieje też ryzyko wstrząsu anafilaktycznego. W alergii krzyżowej wziemno-pokarmowej charakterystyczne jest pojawienie się do 30 min od zjedzenia produktu objawów tożsamych z alergią wziewną (np. łzawienia, kataru).
KWESTIA OWOCÓW
Uczulają tylko świeże. Ale zaobserwowano, że obrane ze skórki wywołują słabsze objawy. Zdarza się również, że jedne odmiany owoców w obrębie tego samego gatunku (np. jabłka) silnie uczulają, a drugie wcale. Najbezpieczniej jest spożywać owoce przetworzone termicznie – pieczone, w ciastach, kompotach, dżemach.