Ważne dla zdrowia ziarenka
Jemy coraz mniej kasz i pieczywa. A szkoda! Zboża mogą ochronić nas bowiem przed wieloma chorobami.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Dieta bogata w produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca. To zasługa błonnika, minerałów i witamin.
1. ORKISZ
Zawiera dużo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Działa wzmacniająco. Łagodzi przemęczenie, zapobiega miażdżycy, wspomaga układ nerwowy. Polecane są płatki, makarony, chleb.
2. OWIES
To cenne źródło minerałów – żelaza, wapnia, miedzi.
Podnosi odporność organizmu. Obniża poziom złego cholesterolu. Najlepszy w płatkach i otrębach.
3. ŻYTO
W tym zbożu występuje m.in. dobrze rozpuszczalny błonnik.
Pomaga ustabilizować poziom glukozy, zapobiega też nowotworom jelita. Najzdrowszy jest żytni chleb z pełnego ziarna.
4. PSZENICA
Dostarcza wielu witamin m.in. z grupy B oraz E.
Korzystnie wpływa na skórę. Dietetycy polecają otręby pszenne.
5. AMARANTUS
To zboże zasługuje na piątkę! Zawiera wapń, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik.
Pomaga zachować zdrowe kości i serce, a także… smukłą sylwetkę. Występuje pod postacią kaszki, jako dodatek do mleka, jogurtu.