Kiszonki na zdrowie
Zimą jesteśmy bardziej podatki na infekcje, dlatego musimy dbać o odporność. W tym czasie warto jeść kiszonki.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Są bardzo zdrowie i dostarczają sporo witamin: B1, B2, B3, które regulują metabolizm, ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, zwiększają przyswajalność żelaza, a także chronią przed anemią. Kiszonki są również dobrym źródłem witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia fosforu i potasu. To także naturalny probiotyk wzmacniający układ pokarmowy i odpornościowy, chroniący przed chorobami.
Kiszonki zawierają bowiem kwas mlekowy, który reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. W kiszonych warzywach jest sporo błonnika, który daje poczucie sytości, co sprzyja zachowaniu prawidłowej wagi i pobudza pracę jelit, zapobiegając zaparciom.