• sobota, 17 maj 2014 09:16

Moc naturalnych antybiotyków

Moc naturalnych antybiotyków
Moc naturalnych antybiotyków © archiwum

Rośliny i substancje pochodzenia naturalnego, zawierające związki zwalczające bakterie chorobotwórcze, są zbyt słabe, żeby wyleczyć zaawansowane infekcje, ale można ich powodzenia używać profilaktycznie i zwalczać pierwsze objawy chorób.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to
Artykuły pokrewne (według etykiet)

Naturalne antybiotyki czekają na nas w warzywniakach sklepów z ziołami, a nawet w krzakach.  Podstawowy duet ratunkowy w przypadku przeziębienia czy kataru to czosnek i miód. Rozgniecenie czosnku pobudza reakcje chemiczne prowadzące do powstania substancji działających przeciwbakteryjnie. Podobnie do czosnku działają syrop i sok z cebuli. Miód niszczy bakterie lub spowalnia ich namnażanie. Na infekcje dróg moczowych pomaga sok z żurawiny. Oregano, obecne w większości kuchni, pomoże przy dolegliwościach lekarska pita jako napar uśmierzy ból gardła, podobnie jak napar z czystka czy rozgnieciony imbir.

Przeciwzapalnie działa bazylia, cynamon niszczy szkodliwe bakterie jelitowe, nawłoć pospolita wspomaga leczenie pęcherza moczowego. Olejki, syropy i napary z sosny stosuje się przy zapaleniu krtani i katarze. Sok z aloesu działa podobnie do penicyliny, bakteriobójczo działa napar z echinacei. Kit pszczeli ma tak silne działanie antybakteryjnie, że robi się z niego tabletki stosowane przy różnych infekcjach.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)