Domowe sposoby na odporność
Chętnie stosowały je już nasze babcie. A dzisiaj wracają do łask. Sporządzone z naturalnych składników syropy są skuteczniejsze w walce z jesiennymi infekcjami, niż może się wydawać.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
CYROP Z CYTRYNY
Potrzebne: szklanka miodu pitnego, kawałek imbiru, 2 cytryny, 2 ząbki czosnku. Cytryny sparzyć i pokroić w ćwiartki, a te na mniejsze kawałki. Imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki, czosnek obrać. Do słoja wrzucić cytryny, imbir, czosnek i zalać miodem.
SZAŁWIOWY SZAŁ
Potrzebne: kilkanaście liści świeżej szałwi, 1 czerwona cebula, 4 ząbki czosnku, świeże gałązki rozmarynu i tymianku, kilka ziaren kardamonu, 10 goździków, laska cynamonu, miód spadziowy. Do słoika włożyć pokrojoną w plasterki cebulę, obrane ząbki czosnku, po gałązce rozmarynu i tymianku, kardamon i goździki, cynamon i szałwię. Zalać miodem spadziowym.
SYROP „SŁOŃCE W SŁOIKU”
Potrzebne: dwie czubate łyżki tartej kurkumy, miód lipowy, pół cytryny. Do pół szklanki lipowego miodu dodać sok z cytryny i dwie łyżki kurkumy. Starannie wymieszać i przelać do słoika.