Jarzębina pełna zdrowia
Owoce jarzębiny są bogate w kwasy organiczne, zawierają sporo witaminy C i działają przeciwstarzeniowo. Można je jeść, ale nigdy surowe.
Masz zdjęia lub film do tego artykułu? Wyślij je do nas!
Czerwone jesienne owoce można spotkać w każdym zakątku Polski. Mają one wiele właściwości prozdrowotnych: działają przeciwzapalnie, moczopędnie, obniżają poziom glukozy we krwi, pomagają przy zaparciach. Zawierają też witaminy z grupy B i K, potas, sód, magnez i miedź. Dlaczego więc jarzębina uchodzi za trującą?
Ze względu na występujący w surowych owocach kwas parasorbowy, który może wywołać biegunkę i wymioty. Można jednak zneutralizować jego działanie, gdy czerwone kuleczki poddamy obróbce cieplnej, np. ugotujemy lub zamrozimy, albo je ususzymy.
Do czego można wykorzystać jarzębinę? Na pewno na przetrwoń, w tym konfitury. Jej owoce doskonale komponują się z mięsem kaczki czy gęsi, stanowią także świetną bazę do nalewek.