• niedziela, 08 luty 2015 10:34

Bursztynowa nalewka

Złotą nalewkę przechowuj w szklanym naczyniu
Złotą nalewkę przechowuj w szklanym naczyniu Złotą nalewkę przechowuj w szklanym naczyniu © © archiwum

Jest znakomitym lekiem na przeziębienie i nerwobóle. Bursztynowa nalewka obniża temperaturę i przegania zmęczenie. Jeżeli przywiozłeś znad morza garść prawdziwych bursztynów, przygotuj z nich złocistą miksturę.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Umyj w gorącej wodzie 5 dag rozdrobnionego bursztynu, wsyp do szklanki butelki i zalej pół litrem 95-proc. spirytusu. Po 2 tygodniach nalewka jest gotowa. Bursztyn możesz odcedzić i ponownie zalać (ale możesz to zrobić tylko dwa razy). Co robić z nalewką? Jesienią dobrze jest profilaktycznie wypić rano herbatę z trzema kroplami nalewki. Gdy masz katar, dwa razy dziennie nacieraj nalewką nozdrza i skórę pod nosem. Przy wysokiej temperaturze dwa razy dziennie nacieraj klatkę piersiową, plecy i stopy. Zmęczenie i ból głowy przegonisz nacierając nalewką kark, nadgarstki i skronie. Z kolei bóle reumatyczne złagodzi nacieranie chorych stawów.

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)