• niedziela, 08 luty 2015 12:26

Jak żyć bez glutenu?

Celiakia jest dziedziczna. Kobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni
Celiakia jest dziedziczna. Kobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni Celiakia jest dziedziczna. Kobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni © © archiwum

Jeszcze do niedawna celiakię uważano za chorobę dzieci. Dziś to groźne schorzenie jest najczęściej wykrywa się u osób 30-50 letnich. Jeżeli szybko zastosujesz dietę, chorobę uda się zatrzymać.

Masz zdjęia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Typography
  • Small
Udostępnij to

Gluten to rodzaj białka, które znajduje się w nasionach zbóż – pszenicy, żyta i jęczmienia. Po związaniu się w jelicie z białkiem organizmu, u niektórych osób wywołuje przewlekłą biegunkę, ból brzucha, zaparcia albo wzdęcia. Mogą też pojawić się nawracające zapalenia błony śluzowej jamy ustnej (tzw. afty).

GROŹNE NASTĘPSTWA
Długotrwała celiakia doprowadza do zaniku kosmków jelitowych niezbędnych do wchłaniania substancji pokarmowych. Ponadto kobiety mają trudności z zajściem w ciążę i jej donoszeniem, a u mężczyzn choroba może wywołać impotencję.

DIETA NAJWAŻNIEJSZA
Jeśli więc po spożyciu chleba i produktów mącznych czujesz się bardzo źle, odstaw gluten. Celiakia łatwo poddaje się leczeniu – podstawą terapii jest dieta. Czasami podaje się preparaty z żelazem, kwasem foliowym, wapniem i Wit. B12 (ale o tym decyduje lekarz).

Publikacja:
Sebastian Kalak
Podoba Ci się?
Rate this item
(0 głosów)